Rottende strobalen in strijd tegen algen

Op 28 april 2014

Rottende strobalen in strijd tegen algen

Oud-Heverlee

Een constructie met strobalen op de roeivijver van de Zoete Waters doet sinds enkele dagen veel vragen oprijzen bij de bezoekers.

'Het lijkt op een hindernissenparcours maar niets is minder waar', zegt schepen van Openbare Werken Tom Teck (N-VA). 'De reeks strobalen van gerst bestrijdt de algengroei die vorig jaar de vijver teisterde waardoor roeien onmogelijk was.'

Door het water rot het gerst en daarbij komen chemische stoffen vrij die de algengroei afremmen. Hoe snel het proces in gang gezet wordt, hangt af van de watertemperatuur. 'Het duurt zes tot acht weken voordat de werking start als de watertemperatuur lager dan de 10°C is, maar slechts een of twee weken als de watertemperatuur meer dan 20°C bedraagt. Eens de chemische stoffen vrijkomen, zou de algengroei gedurende vier tot zes maanden afgeremd moeten worden. Of het systeem zal werken in Het Zoet Water, moet nog blijken. De stroming van de beek die door de vijvers loopt kan de werking immers negatief beïnvloeden', aldus Teck. (hsb)

HANNELORE SMITZ

© 2014 Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is