Buurt Informatie Netwerk: Oplossing tegen inbraak.

Op 15 april 2016, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Door Schepen Maggy Steeno.

Hoe kunnen we de veiligheid verhogen in onze buurt?
Hoe kunnen we de inbrakenplaag, waar onze gemeente binnen onze politiezone het hoogste cijfer heeft, aanpakken?

Is meer blauw op straat een oplossing? Of de installatie van een alarm? 
Wie reeds ongewenste bezoekers over de vloer heeft gehad, weet het zeer goed: als individu kan je weinig doen. Inbrekers zijn slimme gasten. Wij moeten ze te slim af zijn!

Bewoners sloegen de handen in elkaar en namen zelf het initiatief tot het oprichten van een  Buurt Informatie Netwerk, kortweg BIN genoemd. Het is een schakel tussen de politie en bewoners. Een gedeelde verantwoordelijkheid, daar gaat het om!

Het BIN bestaat ondertussen in twee buurten: eentje in Oud-Heverlee (Sint Anna) en eentje in Haasrode (Konijnenhoek). Deze werden inmiddels erkend door onze gemeente en kregen van bij het begin alle ondersteuning van de gemeente.

Het is de bedoeling dat als je iets “raar” of “ongewoon” opmerkt in je buurt, je dit onmiddellijk smst. Dit wordt gemaild naar de politie, die om de objectiviteit te garanderen, een selectie maakt en vervolgens het netwerk activeert.

Dit wil zeggen dat alle aangesloten bewoners een sms krijgen. Het lidmaatschap kost €15 per jaar. De BIN-zone zal ook aangeduid worden met een bord.

Sociale teamwerking, daar gaat  het om. Ik ben zeer benieuwd naar een daling van de inbraakcijfers in onze buurt!

Meer informatie is te vinden op de website van het BIN: https://www.besafe.be/bin.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is