Gemeenteraad April 2022

Op 27 april 2022, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Punten voor de gemeenteraad van april 2022:

 

1. Nood aan verhoging van mobiliteit voor Hoog Blanden door aanpassing busrit.

Mobiliteit is heel belangrijk, hoe oud of hoe jong men ook is.

Jaren werd koning auto gevierd ten koste van het Openbaar Vervoer. Om de waarde van het Openbaar Vervoer te kennen, zijn goed bereikbare bushaltes belangrijk.

Omdat we vernomen hadden dat de nieuwe bushalte (busritwijziging nr.5) ter hoogte van De Kouter in de Haasroodsestraat zou komen, hadden we gevraagd om aandacht te besteden aan de mobiliteit van de inwoners van de Kartuizersstraat, Stosbergstraat, Heuvelstraat, Bergenstraat en de Bierbeekstraat. Ook de bereikbaarheid van het voetbalterrein en het kerkhof is heel belangrijk.

Om het Openbaar vervoer toegankelijk te houden voor die kant van Blanden, stelden we voor om een bushalte te creëren op het domein van de Kouter, dat bereikbaar is via voetweg 16. Maar we kregen op de gemeenteraad van 23/11/2021 geen positieve reactie.

We betreuren het dat men dergelijke beslissingen neemt zonder bevraging van bewoners!

 

Omdat inwoners van Hoog Blanden zich zorgen blijven maken over hun mobiliteit, hebben we dit punt terug op de agenda geplaatst.

Wil men geen bushalte op het domein van De Kouter, dan lijkt het ons zinvol om de route van de bus lijn 6 komende van de Blandenstraat aan te passen en deze te laten rondrijden langs de Haasroodsestraat, Bierbeekstraat, Kartuizersstraat en dan pas richting Kerkstraat. Hiervoor zijn geen extra investeringen nodig, want de bushaltes staan er.

Het zou alvast een oplossing zijn voor de inwoners van Hoog Blanden.

 

Onze vragen:

  • Kan de busritwijziging nog herzien worden?
  • Wordt er nog inspraak van de burgers/inwoners gevraagd?

 

2. Verhogen van de veiligheid op de parking aan de gemeentelijke basisschool Haasrode

Tijdens de coronaperiode was een deel van de parking autovrij gemaakt. Op die plaats werden de kinderen opgewacht door ouders/grootouders,….De plek was afgespannen met een lint en nadars, zo was het veilig voor iedereen.

Nu de coronaperiode voorbij is, merken we dat er terug auto’s worden geparkeerd tot tegen de plaats waar de kinderen toekomen, wat wil zeggen dat de kinderen laveren door de auto’s naar hun ouders/grootouders,…

 

Onze vraag: Is dan ook om terug een gedeelte van de parking autovrij te maken, zodat onze kinderen veilig kunnen wachten of opgevangen worden.

 

3. Fusie met Leuven

In de pers is het woord “fusie” momenteel een hot item!

Men vroeg ook aan de burgemeester van Leuven of er gesprekken gaande zijn met de buurgemeenten. Hij liet noteren dat officieuze gesprekken niet in de pers komen.

Maar wat zien we in het straatbeeld? Het bordje met de aankondiging van de gemeente “Blanden” staat op de Naamsesteenweg, net voorbij de brug van de E40.

Volgens ons is dit nog grondgebied Leuven (Heverlee). Misschien is dit een zichtbaar teken van een nakende fusie?

We vragen daarom naar de stand van zaken.

 

Besluit:

Art 1: De gemeenteraad geeft opdracht aan het college om de inwoners op de hoogte te brengen van de stand van zaken i.v.m. mogelijke fusie(s).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is