Gemeenteraad december 2021

Op 16 december 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Onze punten voor de gemeenteraad december 2021:

 

1. MasterPlan Containerpark maakte gewag van verhuis naar Bierbeek. Stand van Zaken?
Al enige tijd is er sprake van een masterplan voor de containerparken in onze buurt. Eindelijk komt er schot in de zaak! Het nieuwe containerpark/ recyclagepark op de Kraaiberg in Bierbeek (grenst aan het industrieterrein) zal ook voor Oud-Heverlee zijn. Goed nieuws dus voor de inwoners van de Bierbeekstraat waar nu het park gelegen is.
 

Vraag: Wat is de stand van zaken?

 

2. Voorstel tot deelname aan de Erfgoedstichting, met project “erfpacht pastorie Blanden”

Dit jaar werd in de schoot van de Provincie Vlaams Brabant een Erfgoedstichting (EVA) opgericht. https://www.vlaamsbrabant.be/nl/erfgoed/erfgoedstichting-vlaams-brabant#...)
 

De werking van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant steunt op 4 pijlers :

  • Erfgoed en Landschap verwerven (evt. cofinanciering)
  • Erfgoed en Landschap opwaarderen
  • Erfgoed en Landschap openstellen
  • Steunbeer voor Lokale Besturen

 

Al meer dan 20 gemeenten in Vlaams-Brabant zijn intussen aangesloten. We dringen erop aan dat ook Oud-Heverlee zou aansluiten.

We zien hiermee een mooie opportuniteit om een voorstel uit te werken om de Pastorie in Blanden in erfpacht te nemen. Zo kan deze historisch beschermde site, die gunstig gelegen is, optimaal gebruikt worden ten gunste van de hele gemeenschap.

 

Besluit:

  • Art 1: de gemeente sluit aan bij de erfgoedstichting van de Provincie Vlaams Brabant
  • Art 2: de gemeenteraad geeft opdracht aan het college om in overleg te gaan met de kerkfabriek Blanden om de site in erfpacht te nemen
  • Art 3: er wordt een project ingediend bij de Erfgoedstichting, Provincie Vlaams Brabant, voor een financiële ondersteuning.
     

3. Omleiding fietsers Naamsesteenweg via onverlichte bosweg, nood aan verlichting!

Reeds enkele weken is de Naamsesteenweg gesloten voor verkeer. Niet alleen voor auto’s maar ook voor fietsers. Er is een termijn verlenging voor de uitvoering van de werken.

We wezen er reeds op dat de huidige coalitie kiest voor het STOPP principe, een mooie slogan, doch men schenkt weinig aandacht aan de veiligheid.

Zoals we reeds meldden op de gemeenteraad van 23/11/2021 dienen de fietsers omwille van de omleiding door een zeer donkere straat in het bos te rijden. Het is er pikdonker en gevaarlijk.

De schepenen lieten weten dat het donkere gedeelte op grondgebied van Leuven ligt, maar men zou overleggen met Leuven aangaande de problematiek.

In tegenstelling tot wat men op 23/11 beweerde, is ook een deel van onze gemeente niet verlicht namelijk het stuk Vinkenbosstraat tot aan de Duivenstraat.

Niet alleen is de weg daar hobbelig, maar er is ook een veiligheidsprobleem.

 

We dringen er dan ook op aan om tenminste op ons grondgebied dringend te zorgen voor de nodige verlichting

 

Vraag: Wat is het resultaat van het overleg met stad Leuven aangaande de onveilige situatie?

 

Besluit:
Art 1: De gemeenteraad geeft opdracht om de Vinkenbosstraat tot aan de kruising met de Duivenstraat te voorzien van verlichting

 

4. Geweigerde verkaveling, wat met buurtweg nr. 71?

Deze coalitie heeft ons inziens een zeer ongewone visie op ruimtelijke ordening, die wij niet delen.

De verkaveling Elzenbroekstraat- Blandenstraat werd geweigerd. De huidige coalitie zou zelfs dromen van huizen die onderling verbonden zijn met een onderlinge garage, zodat het aantal uitritten naar de straat beperkt zijn. Een zinloze kost voor de kopers, een kost die de prijzen van de woningen in onze gemeente nog meer zal doen stijgen!

In de geweigerde verkaveling ligt ook buurtweg 71, maar daar is in het hele dossier geen sprake van. Terecht merkte de Provincie dit op.

Door dit aspect niet mee te bekijken bij een aanvraag, zou men terug problemen kunnen creëren zoals er in het verleden (en nu nog!) zijn, namelijk buurtwegen die door huizen/tuinen lopen.

 

Vragen:

  • Wat is de visie omtrent buurtweg 71?
  • Gaat het college buurtweg 71 sluiten?
  • Is die buurtweg opgenomen in het onderhoudsplan van buurtwegen?

 

5. Plannen in verband plaatsen en afbreken van geluidschermen langs E40

Op de gemeenteraad van 26/10/2021 sneden we de problematiek van de geluidsschermen langs de E40 aan. We wezen erop dat er plannen waren om grondophopingen te realiseren aan de oprit E40 in Haasrode, waar volgens ons nochtans geen klachten waren over geluidshinder. We stelden wel de vraag naar de plannen inzake de geluidsschermen langs de E40 in Oud-Heverlee, waar er wel veel klachten over geluidsoverlast is, zeker sinds de schermen afgebroken werden.

Op de gemeenteraad van 23/11/2021 werd de samenwerkingsovereenkomst aangaande de geluidschermen goedgekeurd.

De Zuidelijke kant zou eindelijk terug geluidsschermen krijgen. Er werd ook beslist om de schermen aan de Noordkant te verwijderen omdat de geluidshinder daar beperkt zou zijn.

 

Op de gemeenteraad van 23/11 staat vermeld dat de geluidsoverlast werd gemeten. Maar in deze coronatijd waarin thuiswerk wordt aanbevolen/opgelegd is de verkeersdrukte minder.

We vernemen dat de 6 gezinnen die op grondgebied Oud-Heverlee wonen, net achter de autostrade aan de Noordkant (4 op de Waversebaan en 2 op de Fonteinstraat), zich veel zorgen maken.

 

Vragen:

  • Werd de geluidsoverlast gemeten gedurende een lange periode en over enkele jaren vooraleer men besliste om de schermen te verwijderen?
  • Op welke info heeft men zich gebaseerd om de beslissing te nemen i.v.m. de Noordkant?
  • Was dit een beslissing zuiver om financiële redenen?
  • Gaat men nog metingen doen, als de schermen afgebroken zijn?
  • Kan er terug een overleg gepland worden met AWV i.v.m. de geluidsschermen?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is