Gemeenteraad januari 2022

Op 27 januari 2022, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Onze punten voor de gemeenteraad januari 2022:

1. Containerpark – Voorstel van schepen voor gebruik site “stort van Canivet” is onaanvaardbaar

Al enige tijd is er sprake van een MasterPlan voor de containerparken in onze buurt.

Er was een voorstel voor het gebruik van de Kraaiberg in Bierbeek. Tijdens de gemeenteraad van december stelden we de vraag naar de stand van zaken. We vernamen toen dat er een probleem is in de onderhandelingen met eigenaar en NMBS voor gebruik dan de grond aldaar.

Nu lezen we in de notulen van het college dat er een vergadering geweest is met Ecowerf, waarbij onze gemeente het voorstel deed om het containerpark te ontwikkelen op de site “Stort van Canivet”

We wezen er de vorige gemeenteraden reeds op dat op dit stort radioactief afval werd gestort in de jaren 80. Het stort is inderdaad afgedekt met een dikke kleilaag, waardoor de radioactiviteit die vrijkomt, onder de grens ligt. We danken ook de schepen voor de uitvoerige uitleg hierover in het infoblad.

Uit ons dossier blijkt dat op die site geen activiteit mag plaatsvinden en alles 2-jaarlijks moet worden gecontroleerd.

We namen dan ook met verbazing kennis van het voorstel van Oud-Heverlee om daar een recyclagepark te organiseren! Omwille van de volksgezondheid vragen we om die site gerust te laten en het voorstel in te trekken!

Besluit:

Art 1: er komt geen recyclagepark op de Canivet site in Haasrode

 

2. Onveilige toestand Naamsesteenweg sinds heraanleg, wegmarkering moet aangepast worden

Maanden keken we hoopvol uit naar de wegenwerken op de Naamsesteenweg.

De weg was immers onveilig en toe aan vernieuwing.

Sinds half december is de steenweg terug berijdbaar voor fietsers en auto’s.

Ook hier zien we dat een ingreep problemen creëert in plaats van ze op te lossen.

We stellen vast dat de aangebrachte wegmarkering een onveilige situatie creëert.

Komende uit Heverlee richting Blanden is er een stippellijn waar men mag inhalen tot net voor de kop van de heuvel, waar het wegdek recent niet vernieuwd is. Men ziet het verkeer komende uit Blanden niet aankomen bij het inhalen. Dit is een levensgevaarlijke situatie!

Besluit:

Art 1: de gemeenteraad geeft opdracht aan de schepen om, in het belang van de veiligheid van de weggebruikers, een overleg te plannen met AWV en Leuven om de wegmarkering aan te passen.

 

3. Elektronisch bord aan de school in Blanden werkt niet

Aan de school in Blanden staan 2 elektronische  borden die de snelheid aangeven.

Alhoewel het college het voortdurend heeft over de veiligheid en sensibilisering voor een veilig verkeer, zien we toch dat een bord reeds enkele weken niet werkt.

Schoolomgevingen zijn voor ons belangrijke zones, we dringen er dan ook op aan om het bord onmiddellijk het herstellen of te vervangen.

Besluit:

Art 1: met het oog op de heropstart van de scholen, worden de elektronische borden in de schoolomgeving gecontroleerd en zo nodig hersteld of vervangen.

Intussen werken de borden opnieuw MAAR we vragen toch dat in de toekomst de borden sneller zouden hersteld worden !

 

4. Nood aan nestkastjes in de toren van de kerk in Blanden voor de Torenvalk

De broedperiode van de Torenvalk loopt van april tot juni. Verleden jaar waren er 2 nesten in de pastorie, blijkbaar hebben 2 torenvalken daar gebroed.

Dit jaar zou het festival van Viva Blanne doorgaan in die broedperiode. Een festival dat veel bijval kent en zeker in deze tijd belangrijk is, gezien de beperking in de sociale contacten.

Anderzijds vinden wij als N-VA het dierenwelzijn ook belangrijk.

Daarom stellen we voor, opdat het ene het andere niet zou verhinderen, om 2 nestkasten te plaatsen in de toren.

We vrezen immers dat Natuurpunt bezwaar zal uiten tegen het festival als er torenvalken aan het broeden zijn. Daarom vragen we aan het bestuur om proactief in te grijpen en nestkastjes te plaatsen in de kerktoren, gericht naar De Kouter.

We hopen alzo dat de Torenvalken hun weg vinden en dat Viva Blanne kan doorgaan!

Besluit:

Art 1: met het oog op het dierenwelzijn worden er voor het broedseizoen 2 nestkastjes geplaatst in de kerktoren van Blanden voor de Torenvalken.

 

5.Weertsedreef, onze enige verbindingsweg vanaf 17/01 is gevaarlijk!

De werken aan de Leuvensestraat zouden starten op 17/01/2022.

Door deze werken zal Sint-Joris Weert een tijd geïsoleerd liggen in onze gemeente.

Er is maar één alternatief en dat is de Weertsedreef, maar deze wordt geregeld afgesloten.

De burgemeester beloofde tijdens een gemeenteraad echter dat de Weertsedreef als enige verbindingsweg, niet zou afgesloten worden zolang de werken duren aan de Leuvensestraat.

We stellen echter vast dat de staat van deze weg ondermaats en zelfs onveilig is. Dit zowel voor fietsers als voor automobilisten.

Vragen:

  • Blijft de Weertsedreef open tijdens de werken?
  • Wanneer wordt de weg gefatsoeneerd/hersteld? Planning?
  • Komen er afzetstroken, zodat auto’s elkaar vlot kunnen kruisen?

 

6. Wateroverlast erkend als ramp! Maar hoe zit het met preventieve acties?

Ook onze gemeente, in het bijzonder Sint-Joris Weert, Neerveldstraat-Kauwereelstraat, en de Ophemstraat, kreeg het, tijdens de zware regenbuien in de maand juli, door wateroverlast hard te verduren.

We brachten dit punt ter sprake tijdens de gemeenteraad van 31/08/2021. We stelden toen meerdere vragen over de communicatie met de buurgemeenten, alsook hadden we vragen rond preventieve acties om dergelijke rampen te vermijden.

We kregen tijdens die gemeenteraad heel wat technische en nuttige informatie. Maar we vernamen toen ook dat er overleg is geweest, over de taalgrens heen, alsook met de gouverneur. Graag hadden we meer info gekregen over het verdere verloop.

In de nieuwsbrief van de gemeente lezen we ook dat de wateroverlast erkend is als ramp en men een dossier kan indienen. Ook hier hadden wij enkele vragen bij.

Vragen:

  • Zijn er nog vervolg overlegmomenten geweest omtrent deze problematiek?
  • Welke preventieve acties zijn er gepland?
  • Kunnen de inwoners van Sint-Joris Weert en van de Ophemstraat op hun beide oren slapen?

 

7. Infoportieken goed (laten) beheren op strategische plekken in Meerdaalwoud en Mollendaalbos.

Een nieuw jaar, een nieuwe start, om te wandelen en te lopen, kortom om te bewegen in de gezonde buitenlucht. De natuur en ons bos zijn ons uithangbord en visitekaartje, niet alleen voor vele bezoekers maar ook voor de eigen inwoners, wij allen toeven er graag. Aan Stormvogels Haasrode, bij de ingang van het bos, is de infoportiek totaal verwaarloosd. Er is ook met verf op geklad. Er hangt een infobrief met data m.b.t. de jacht aan de buitenzijde, wat gemakkelijk weg te nemen is. Het bos beschikt ook over een Fit-O-Meter. Is deze nog steeds goed toegankelijk en dus operationeel?

Vragen:

  • Kan het goede beheer van de verschillende infoportieken in Meerdaalbos en Mollendaalbos (verzorgde uitstraling, up-to-date info en communicatie met de bezoeker en inwoners van de gemeente) beter worden opgevolgd door de coalitie?
  • Zal men ook zorgen voor een toegankelijke en dus operationele Fit-O-Meter?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is