Gemeenteraad september 2021

Op 24 september 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Op vraag van de N-VA-fractie worden volgende punten toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad:

  1. Krijgt OHL toestemming om uit te breiden met een veranda?
  2. Stand van zaken Stort Canivet
  3. Meer onderhoudsbeurten van bermen naast fietspaden
  4. Openstellen Weertsedreef
  5. Bijkomende oplaadpunten voor elektrische fietsen


1. Er bestaat een masterplan voor het Zoet Water, maar OHL zou nu al uitbreiden met een veranda?
In het collegeverslag van 19/06/2021 lezen we dat OHL toestemming krijgt om een veranda te bouwen! Gaat de Zoetwatersite helemaal vol liggen met bouwsels? Toevallig vernamen we bovendien dat afgevaardigden van OHL een bezoek hebben gebracht aan de hele site.

Onze vragen:

  •  Gaat OHL misschien extra velden innemen? Wat zijn hun plannen?
  •  Is deze uitbreiding met een veranda voorzien in het masterplan?
  •  Welke voorwaarden zijn opgelegd bij de bouw inzake waterdoorlating en waterafvoer?  

2. Stand van zaken Stort Canivet in Haasrode  
Milieuvervuiling, opwarming van de aarde, gezondheid,…. zijn actuele hot items en kwamen recent nog onder de aandacht door de problemen bij het 3M-bedrijf, waar oogjes blijkbaar werden dichtgeknepen door vele partijen. In onze gemeente stelt N-VA reeds jaren vragen bij de opvolging van het stort van Canivet dat zich bevindt naast de E40 in Haasrode. Dit stort bevat radioactief afval, gestort na sluiting van een Brussels bedrijf dat ziekenhuismateriaal, waaronder RX-en, produceerde. Het stort werd gesloten en bedekt met een dikke kleilaag. Rond het stort zijn enkele peilputten om de situatie te controleren. Regelmatig (om de 2 jaar?) dient het bedrijf een onderzoek uit te voeren. Vanuit N-VA blijven we ons hierover echter zorgen maken. Het stort is immers gelegen dichtbij een waterwinningsgebied. De watermaatschappij zou bodemonderzoeken in de buurt uitvoeren, maar meet niet op radioactiviteit… Op 25/05/2021 maakten we hierover al een belangrijk punt op de gemeenteraad. De bevoegde schepen beloofde ons toen inzage in alle beschikbare rapporten en informatie op de volgende gemeenteraad. Ondertussen zijn we 4 maanden verder. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de stand van zaken.

3. Verhogen van intensiteit onderhoudsbeurten van bermen naast fietspaden
De huidige coalitie wenst het Stop principe aan te moedigen. Mooi ideaal beeld, maar de realiteit is anders. Het fietspad tussen Sint-Joris Weert en Oud-Heverlee wordt overwoekerd door onkruid, ook netels. We vragen daarom om de intensiteit van onderhoud van bermen langs de fietspaden te verhogen.

Besluit:

Art 1: de intensiteit voor het onderhoud van bermen langs fietspaden wordt verhoogd door een betere planning met IGO.

4. Openstellen Weertsedreef vermits dit de enige verbindingsweg wordt

De grote verbindingsstraat tussen Haasrode/Blanden/Vaalbeek en Oud-Heverlee en Sint-Joris Weert is vanaf 27/09/2021 afgesloten voor verkeer. Gelijktijdig vinden echter de werken plaats op de Naamsesteenweg en wordt die baan ook afgesloten. Dit wil zeggen dat de bereikbaarheid nihil zal zijn gedurende een hele periode. We dringen er dan ook op aan op tijdens de werken de Weertse dreef open te laten zodat er een verbinding blijft tussen onze deelgemeenten.

Besluit:
Art 1: om de verbinding tussen de deelgemeenten te verzekeren, blijft de Weertsedreef tijdens de duur van de werken open voor alle verkeer.

5. Vraag naar oplaadpunten voor fietsen
De huidige coalitie pakt voortdurend uit met het zogenaamde STOP principe. Niettegenstaande het privévervoer het laatste puntje van het Stop Principe is, zien we tot onze spijt alleen maar oplaadpunten voor elektrische voertuigen staan. Wat wil zeggen dat men toch de voorkeur geeft aan de wagen! We merken dit ook aan de Torenvalk waar een mooie fietsparking is, maar alleen een oplaadpunt voor wagens. We vragen met aandrang om enkele oplaadpunten voor fietsen te plaatsen zoals aan: scholen, de torenvalk (Naamsteswg), het Zoet Water, begraafplaatsen, gemeentehuis, …

Besluit:

  • Art 1: in elke gemeente komt minstens 1 oplaadpunt voor fietsen.
  • Art 2: aan het Zoet Water en aan de Torenvalk komt op een oplaadpunt voor fietsen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is