Intentieverklaring integratie scholen deelgemeente Oud-Heverlee

Op 3 november 2022, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur, Onderwijs en scholen

Context

N-VA Oud-Heverlee heeft op de gemeenteraad van 25 oktober 2022 de meerderheid proberen te overtuigen om de overname van gemeenteschool De Letterberg door het Heilig-Hart Oud-Heverlee (HHOH) uit te stellen. Zoals het dossier nu onderbouwd is, kan de meerderheid ons er niet van overtuigen dat er momenteel een fusie of overname gewenst is voor De Letterberg, laat staan een overname door de Leuvense scholengroep achter het HHOH. De keuze voor een overname enerzijds, en de keuze voor het HHOH anderzijds, zijn echter al door het schepencollege gemaakt, zonder enige inspraak van de betrokken partijen. Hierdoor staan alle betrokken partijen voor een voldongen feit. Ook de N-VA als oppositie heeft dit gevoel, aangezien we geen keuze hebben tussen alternatieven, maar enkel akkoord kunnen gaan met één enkele waarheid, die van de meerderheid.

Als er dan toch een overname moet komen, vraagt de N-VA meer tijd voor leerkrachten en ouders om dit project op een kwalitatieve manier uit te werken. We volgen hiermee het advies van de ouderraad van De Letterberg, die eveneens van mening is dat volgend schooljaar een veel te strakke deadline is.

 

Tussenkomst door gemeenteraadslid Bram Holemans (N-VA)

 

Beste meerderheid,

Beste schepen van onderwijs,

 

Ik wil graag beginnen met aan te halen dat dit een dossier is waar wij als oppositie zéér veel reacties op gekregen hebben, wat toont dat het een zwaar dossier is dat alle voorbereiding en aandacht verdient. Het is ook een dossier waar de emoties hoog kunnen oplopen, aangezien er beslissingen genomen worden die meer mensen impacteren dan jullie misschien zouden beseffen: ouders, grootouders, leerkrachten, inwoners, en niet te vergeten: de kinderen zelf. Maar eens de emoties gaan liggen, en wij de reacties van al deze personen rustig hebben gebundeld, hebben wij ingezien dat er heel veel rationele argumenten zijn om rekening mee te houden. Wij hopen dat jullie hier even veel aandacht en voorbereiding aan zullen besteden… althans dat verwachten wij.

Sta me toe om een relaas te geven van de feiten: op dinsdag 11 oktober in de namiddag krijgen de leerkrachten van de Letterberg op een personeelsvergadering te horen dat de school zou fusioneren met het Heilig-Hartschool. Dit zou trouwens geen fusie zijn, maar een overname door een Leuvense scholengroep van het private, katholieke net. Niet veel later, in de vooravond, worden de ouders geïnformeerd via het online leerplatform van de school, waarna er in het Nieuwsblad een persbericht verschijnt, inclusief interview met de bevoegde schepen, Katrien Timmermans.

Daags nadien volgen er nog meer persberichten, waaruit blijkt dat de keuze voor een fusie een uitgemaakte zaak is voor de meerderheid, nog vóór deze beslissing vandaag voorgelegd zal worden aan deze gemeenteraad. Ironisch genoeg, worden de ouders van de kinderen slechts de dag nadien, morgen, uitgenodigd op een infovergadering. Deze ouders, geen onbelangrijke stakeholder lijkt mij, voelen zich terrecht volledig gepasseerd en machteloos tegenover deze beslissing. En ook het personeel moet volgen, met alle gevolgen vandien, want ook hier is de impact van deze beslissing, zowel professioneel als privé, ongelooflijk groot.

Onze fractie wil u in dit betoog uitstel vragen van deze beslissing, en dit niet alleen door de snelheid waarmee de beslissingen zijn genomen, niet alleen voor de gebrekkige communicatie en de gebrekkige inspraak die dit dossier vooraf gegaan zijn. Want geef toe, andere gemeentescholen, en ik citeer “fijne en goed werkende scholen” noemen, getuigt niet meteen van veel empathie naar de leerkrachten en ouders van de Letterberg toe, en is tekenend voor de aanpak van dit dossier. Niet alleen voor deze redenen willen wij uitstel vragen, maar ook, en misschien nog het belangrijkst, voor de inhoud, en meer bepaald het gebrek aan onderbouw in dit dossier, want deze is ondermaats. Een dossier als dit verdient meer voorbereiding en inhoudelijk onderbouw.

Ik lijst hierna een beperkt deel van onze inhoudelijke vragen op, waarop ik geen antwoorden heb gevonden in de bijlagen aan het dossier. Ik verwacht dat ik uit uw antwoord kan opmaken waarom u enerzijds van mening bent dat twee scholen in Oud-Heverlee niet langer houdbaar zouden zijn, en anderzijds waarom een overname door het HHOH het pedagogisch project van beide scholen ten goede zou komen. Want dat zijn Uw eigen woorden, maar het is eigenlijk voor niemand duidelijk wat u hiermee bedoelt.

  • Hoe lang is men al met deze fusie bezig, en waarom wordt er nu pas gecommuniceerd?
  • Wat is de exacte financiële impact van het tekort in aantal leerlingen?
    • We begrijpen dat het beperkt aantal leerlingen een negatieve impact heeft op de financiering van de school, maar zolang we deze impact niet kennen, kunnen we als gemeenteraad onmogelijk de beslissing maken of we deze kost als gemeenschap willen dragen of niet, en of er ûberhaupt wel nood is aan een overname, of de huidige situatie best behouden blijft.
  • Heeft men ook rekening gehouden met met geboortecijfers uit omringende gemeenten? En met leerlingenaantallen van de omringende scholen?
    • Men bouwt elke hoek en open ruimte vol (Neerveld SJW, hoek Groenstraat/Korbeek Damstraat, verbouwing sociale woonwijk O-H). Wij zouden verwachten dat het woonbeleid van de meerderheid erop gericht is om jonge gezinnen aan te trekken, althans dat hopen we. Is er ergens rekening gehouden met deze kinderen in de prognose voor de komende jaren?
    • We zien trouwens nergens een prognose van de komende jaren, laat staan een optimistisch en pessimistisch scenario.
  • Werd een fusie of overname met andere scholen, waarvan het pedagogisch project meer aansluit met de Letterberg, onderzocht en wat zijn de resultaten hiervan?
  • We lezen dat zedenleer uitdovend aangeboden zal worden, waardoor ouders die hun kinderen tóch zedenleer willen laten volgen, of ouders die zich niet inschrijven in het pedagogisch project van een katholieke school, hun kinderen elders naar school zullen moeten sturen, met alle gevolgen vandien voor de verkeersstromen: mensen van Oud-Heverlee of Sint-Joris-Weert zullen eerst naar Blanden of Haasrode moeten rijden, waarna ze hun rit naar het werk met een omweg zullen kunnen verder zetten. Want ook dat is realiteit voor veel ouders, en een onrechtstreekse impact van deze beslissing.
  • Ook de verkeersstromen tussen de twee scholen, die 400 meter uit elkaar liggen, zullen toenemen. Ouders met kinderen van verschillende leeftijden, zullen namelijk tussen de twee scholen moeten switchen, met alle impact op de verkeersveiligheid aan beide scholen.
  • Waarom worden graadklassen als een probleem aanschouwd, en waarom zouden grotere klassen de pedagogische kwaliteit ten goede komen?
  • Het is voorlopig nog onduidelijk hoe de eigendommen zullen overgedragen aan het HHOH: er is sprake van een erfpacht, maar een verkoop zou ook mogelijk zijn.
    • Is er in dit laatste geval rekening gehouden met verenigingen die momenteel gebruik maken van de faciliteiten van de school? Kan dit gebruik gegarandeerd worden?

 

Graag horen wij uw antwoord op deze vragen, vooraleer u een dossier van dit belang op een drafje erdoor probeert te duwen. Dat zou de meerderheid sieren en zou een eerste stap zijn naar een herstel in vertrouwen, zodat er opnieuw constructief nagedacht kan worden waar we met de Letterberg naartoe gaan.

Ik dank U.

 

Reacties meerderheid en tegenreacties N-VA Oud-Heverlee

 

Katrien Timmermans (schepen van onderwijs):

  • Vindt het jammer dat vragen nu pas naar boven komen, terwijl de zaak besproken is in de Commissie Mens, enkele weken eerder.
    • Reactie N-VA Oud-Heverlee: het klopt inderdaad dat dit eerder besproken is. De meerderheid heeft er echter voor gekozen om toen niet te communiceren. Het is niet de taak van de oppositie om informatie te vergaren in een commissie, en daarna door te spelen naar de betrokken partijen. Het feit dat er pas op de gemeenteraad zoveel vragen worden gesteld, is het resultaat van de gekozen communicatiestrategie van de meerderheid. Bovendien zijn dit vragen die aan ons gesteld zijn na de bekendmaking op 11 oktober, dus na de commisse Mens.
  • Verdedigt de overname door te stellen dat er een grote concurrentie is tussen de twee scholen, en dat onhoudbaar is en weggewerkt moet worden.
    • De N-VA ziet niet in waarom concurrentie tussen beide scholen een probleem zou zijn. Het is immers geen zaak van de gemeente dat een privéschool haar capaciteit overschrijdt. Het beperkte leerlingenaantal in de gemeenteschool is echter wel een zaak van de gemeente, maar de schepen kan ons niet overtuigen waarom dit een probleem zou zijn. Kleinere klassen hebben namelijk ook voordelen. Het wegwerken van de zogenoemde concurrentie gaat echter wel ten koste van de keuzevrijheid voor ouders tussen openbaar en vrij onderwijs, maar dit lijkt voor de meerderheid van ondergeschikt belang.

Kris Debruyne (schepen van financiën):

  • Weerlegt ons vermoeden dat de overname gemotiveerd zou zijn door financiële belangen.
    • Wij hebben als oppositie echter nergens een evalutie gezien van de financiële impact van het gebrek aan leerlingen in De Letterberg. Daarom blijven we vermoeden dat de overname gemotiveerd is door financiële motieven. Als dit niet het geval zou zijn, waarom is het dan zo moeilijk om ons dit zwart op wit aan te tonen?

Bart Clerckx (burgemeester):

  • Zou het geen overname noemen, maar eerder een integratie van beide scholen. Het pedagogisch project dient nog uitgewerkt te worden, en zal de sterke punten van basischool De Letterberg maximaal integreren.
    • De N-VA merkt op dat de meerderheid hier wel ‘vergeet’ te vermelden dat er in de intentieverklaring letterlijk staat dat “De uitbouw van het nieuwe onderwijsproject gebeurt in de geest van de opdrachtverklaring van het Katholiek Onderwijs en de zusters Annuntiaten Heverlee”. Deze pedagogische visie kan niet verder staan van het huidig pedagogisch project van De Letterberg. We zijn er dus niet van overtuigd dat er veel van de eigenheid van De Letterberg zal overblijven in de nieuwe, ééngemaakte school.

Het is duidelijk uit de antwoorden van de meerheid dat de enige aanleiding voor de overname van de Letterberg, de geografische nabijheid van het HHOH is. Dit is uiteraard veel te kort door de bocht, en geen goede basis voor deze overname. Zoals u hierboven kan lezen zijn er veel meer overwegingen te maken in een dergelijk project dan de loutere geografische nabijheid van twee scholen. Zo blijft het voor ons onduidelijk waarom twee scholen in de deelgemeente Oud-Heverlee “onhoudbaar” zouden zijn, en waarom een overname door het HHOH van De Letterberg “de pedagogische kwaliteit zou bevorderen”. Jammer en een gemiste kans voor de meerderheid: het verdere verloop van dit dossier moet absoluut kwalitatiever en doordachter. N-VA Oud-Heverlee blijft het voor u opvolgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is