Kunstdreef aan het Zoet Water

Op 15 juni 2016, over deze onderwerpen: Cultuur & Bibliotheek

Om het rustige karakter van het Zoet Water in Oud-Heverlee niet te ontsieren met parkerende auto's, werd enkele maanden geleden overgegaan tot het plaatsen van stenen in de dreef naar het Spaans Dak. Deze stenen brachten ons op het idee om de dreef om te vormen tot een kunstdreef waarbij de stenen een centrale rol kunnen innemen in de artistieke uitwerking.

Het is de bedoeling om de reeds geplaatste stenen te laten bewerken door steenkappers. Het resultaat wordt een permanente tentoonstelling die de vijf typerende elementen van de site weerspiegelen: haar historische waarde, de esthetische waarde, de natuurwetenschappelijke waarde, het recreatieve karakter en het kunstzinnige karakter.

De concrete uitwerking van dit project zal verlopen in twee luiken:

Luik 1

Op 19 juni 2016 om 10 uur zullen de leerling-letterkappers van Prosperos vzw en hun begeleidster Karen Schouteden het project voorstellen in de lokalen van Prosperos, Foresta, Vaalbeek. De steen (van 1.400kg! die overgebracht werd naar het aterlier), alsook de tekst afkomstig van de plaatselijke dichter Wim Vanden Abeele uit Haasrode, geïnspireerd door de site van het Zoet Water, zullen er tentoongesteld worden.

Op 15 augustus om 13 uur zal aan de dreef naar het Spaans Dak, Zoet Water Oud-Heverlee, de laatste hand gelegd worden of beter gezegd, het laatste woord gebeiteld worden door de steenkappers. Hiermee wordt ook het officiële startsein gegeven van de Kunstdreef.

Luik 2

Via publieksmomenten zal werk gemaakt worden van de verdere bekendmaking van het project aan het grote publiek. Dit initiatief dient als trigger om kunstenaars warm te maken voor een vervolgtraject.

De verdere uitwerking van de Kunstdreef is voorzien vanaf 2017.

Voor de realisatie zal op zoek gegaan worden enerzijds naar kunstenaars en anderzijds naar sponsors bij bedrijven en organisaties die bereid zijn een steen te 'adopteren' en deze te laten omtoveren tot een kunstwerk. Het is de bedoeling om elke jaar minstens 1 steen te laten bewerken en uiteindelijk te komen tot de realisatie van een echte Kunstdreef, want daar heeft deze waardevolle site recht op!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is