Gemeenteraad juni 2021

Op 1 juli 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

1. Digisprong, digitalisering in het onderwijs, verdelen van subsidies.

Om de digisprong te maken in het onderwijs besliste de Vlaamse regering op vraag van minister Weyts om 385 miljoen Euro vrij te maken.
Een eerste schijf van 230 miljoen aan extra middelen wordt nu uitgekeerd. Zo krijgt Oud-Heverlee €155.495 om te investeren in digitale infrastructuur en toestellen voor leerlingen vanaf het 5de leerjaar. Onlangs besliste het college, losstaand van deze subsidie, al om een aantal digiborden aan te kopen voor het 5de leerjaar. Maar wat zijn de plannen met dit nieuwe subsidiebedrag.

Onze vragen:

  • hoe zal dit bedrag verdeeld worden over de verschillende gemeentelijke scholen?
  • wat zijn de plannen?

2. Prestatieplaatsen voor de uitvoering van werkstraffen.

In juni 2020 ontving het gemeentebestuur de vraag van Vlaams minister voor Handhaving Zuhal Demir om samen met haar werk te maken van extra prestatieplaatsen voor de uitvoering van werkstraffen. Recent werd deze oproep van de minister nogmaals herhaald. Meer dan 100 lokale besturen hebben reeds een samenwerkingsverband lopen en bieden prestatieplaatsen aan.

In onze gemeente is dit nog niet het geval. Er blijft nochtans grote nood aan voldoende plaatsen en omkadering voor de uitvoering van werkstraffen binnen een redelijke termijn. Met dit toegevoegd punt stellen we dan ook voor om in onze gemeente een aantal prestatieplaatsen te voorzien.

Een werkstraf is onbetaalde arbeid die men in de vrije tijd verricht ten voordele van de gemeenschap. Het is de rechter die beslist of een misdrijf bestraft wordt met een werkstraf. Het kan gaan om zeer uiteenlopende feiten zoals bijvoorbeeld verkeersovertredingen, diefstal of druggerelateerde feiten. Niet alle misdrijven kunnen bestraft worden met een werkstraf. Uitgesloten zijn onder andere zedenfeiten, doodslag of gijzelingen. De duur van de werkstraf schommelt tussen de 20 en de 300 uren. Ze moet binnen de twaalf maanden na het vonnis uitgevoerd worden.

Werkstraffen mogen alleen uitgevoerd worden bij niet-commerciële organisaties zoals openbare diensten van gemeenten, de provincies, de gemeenschappen of de gewesten, vzw’s ... Als gemeente zijn we ideaal geplaatst om hieraan mee te werken. Concrete voorbeelden van werkplaatsen zijn het recyclagepark van een gemeente of intercommunale, de groendienst, natuurverenigingen, dierenopvang, bibliotheken, ... Meestal gaat het om eenvoudige, ondersteunende taken.

De justitie assistent zoekt samen met de aanbieder van de prestatieplaats steeds naar een goede match. Het is belangrijk dat de werkstraf op een zinvolle manier kan worden ingevuld en dat er een meerwaarde is voor ons als gemeente en voor de dienst in kwestie. Een win-win dus. We stelden de vraag reeds op de gemeenteraad van mei 2021 en vragen om nu een beslissing te nemen.

Overwegende
- de vraag van Vlaams minister voor Handhaving Zuhal Demir aan het gemeentebestuur om werk te maken van extra prestatieplaatsen voor de uitvoering van werkstraffen;
- het feit dat meer dan 100 lokale besturen reeds een samenwerkingsverband hebben lopen en prestatieplaatsen aanbieden;
- het belang van de uitvoering van werkstraffen binnen een redelijke termijn;
- het feit dat door de coronacrisis momenteel veel gebruikelijke prestatieplaatsen zijn weggevallen met vertraging bij de uitvoering tot gevolg;
- de meerwaarde die extra handen kunnen betekenen voor onze (aan te vullen i.f.v. de lokale situatie: groendienst, technische dienst, recyclagepark, bibliotheek, keuken van het OCMW-rusthuis, ... ).

Besluit: de gemeenteraad beslist
· In te gaan op de vraag van Vlaams minister Zuhal Demir om werk te maken van   prestatieplaatsen voor de uitvoering van werkstraffen in onze gemeente en hiervoor een samenwerkingsverband aan te gaan;
· Het college van burgemeester en schepenen voorziet in overleg met de administratie in een aantal prestatieplaatsen bij de gemeentelijke diensten;
· Het college van burgemeester en schepenen houdt de gemeenteraad op de hoogte van de   verdere uitvoering en de afsluiting van het samenwerkingsverband.

3 .Canivet stort in Haasrode. Resultaat van onderzoek?

Reeds jaren stellen we vragen rond het stort van Canivet dat zich bevindt naast de autostrade in Haasrode. Dit stort bevat radioactief afval, gestort na sluiting van een Brussels bedrijf dat ziekenhuismateriaal waaronder RX-en produceerde met radium uit Katanga.  Het stort werd gesloten en bedekt met een dikke kleilaag. Rond het stort zijn enkele peilputten om de situatie te controleren. Regelmatig (om de 2j?) dient het bedrijf Molenveld een onderzoek uit te voeren.
Vanuit N-VA blijven we ons zorgen maken.
Het stort is gelegen kortbij een waterwinningsgebied. De watermaatschappij zou bodemonderzoeken in de buurt uitvoeren, maar meet niet op radioactiviteit…
We stelden hieromtrent al enkele vragen op de gemeenteraad van mei, de schepen beloofde ons antwoorden te geven, dus herhalen we onze vragen:

Onze vragen
- i.v.m. het stort:
   wanneer zijn de laatste contacten geweest van de gemeente met de organisatie?
   is er recent nog bodemonderzoek geweest op het stort?
   Zo ja, wat is het resultaat hiervan?
   Zijn de peilputten nog toegankelijk?
   Zijn er risico's voor het milieu en de volksgezondheid?
- i.v.m. De Watergroep. In de buurt is een waterwinningsgebied gelegen.
   De Watergroep voert geregeld onderzoeken uit. 
   Wat zijn de resultaten van de Watergroep, waar vinden we de cijfers?

4. Wateroverlast Waversebaan- Fonteinstraat. Aanpak?

Wateroverlast Waversebaan en Fonteinstraat ter hoogte van huisnr 81 en 83. Het probleem van wateroverlast signaleerden we reeds op de gemeenteraad van mei 2021.
Er bleek een misverstand te zijn naar aanleiding van de foto’s die overgemaakt werden aan de gemeente en de foto’s die wij kregen. Hierdoor was er verwarring over het grondgebied, de gegeven informatie en de verantwoordelijke, wij willen hiervoor onze excuses aanbieden. Maar we willen wel het echte probleem, namelijk deze van wateroverlast, in de kijker zetten.
Een week na de vorige gemeenteraad herhaalde zich immers het probleem van overlast.
Een bewoner nam zoals reeds gezegd,  contact op met AWV, deze liet op 25 mei 2021 weten dat:
“zoals eerder vermeld dd1/4/21 heeft AWV een periodieke opdracht gegeven aan een aannemer voor het plaatselijk ruimen van de grachten thv Waversebaan-Fonteinstraat en het vrijmaken van de tussenschotten in de grachten.

Het probleem zit hem bij watergreppels en straatkolken die niet proper zijn. Hiervoor verwijzen we u door naar de gemeente”
Onze vragen zijn:

hoe gaat de gemeente dit probleem aanpakken?
hoe is de onderhoudsplanning in die buurt?
 

5. Onderhoud voetwegen/trage wegen laat te wensen over.

Door de beperkte verplaatsingsmogelijkheden waren er vroeger heel wat binnenwegen, voetwegen genoemd. Zo kon men gemakkelijker en vlugger naar zijn bestemming gaan.
Een groot aantal voetwegen zijn thans niet meer in gebruik, lopen door tuinen of zelfs door woningen.
We willen het belang van sommige voetwegen niet in twijfel trekken, maar we vragen wel dat als men voetwegen wil behouden, men deze ook goed onderhoudt zodat ze begaanbaar zijn.
Zolang een politieke partij niet de moed opbrengt om te bepalen welke voetwegen open en definitief officieel dicht gaan, zal dit punt regelmatig terugkomen.
We trokken door onze gemeente en stellen vast dat het onderhoud te wensen overlaat.
Als voorbeeld halen we hier voetweg 25 aan. De aanpalende privéeigenaar (Kloosterweg 33) snoeit niet, waardoor de takken overhangen en de doorgang belemmeren.
We hebben ons op een 10-tal plaatsen moeten bukken om door te kunnen. Het pad is door de overhangende takken ook niet bruikbaar voor fietsers.
We herhalen onze vragen.
Onze vragen:
- zijn er plannen om voetwegen te sluiten en officieel te vernietigen?
- hoe staat het college tegenover de voetwegen die door tuinen of gebouwen lopen?
- is er een onderhoudsplan?
 

6. Uitoefenen recht op voorkoop Kasteel Berkenheide in Sint-Joris Weert.
Deze coalitie wil aandacht schenken aan het verenigingsleven, de buurten.
Elke deelgemeente heeft recht op eigen lokale vergaderruimte. Dit is een gelijkheidsbeginsel!
In Sint-Joris Weert is de mogelijkheid tot vergaderen beperkt.
Onlangs kreeg de gemeente het recht op voorkoop op het “kasteel Berkenheide” Molenstraat 21 Sint-Joris Weert.  Dit historisch pand behoort tot ons erfgoed en ligt op een speciale locatie.

Het gebouw is geschikt voor gemeenschapsvormende activiteiten of voor een uniek sociaal woonproject
Het college besliste echter op 11/05/2021 niet in te gaan op het recht op voorkoop.
We betreuren deze beslissing!

Onze vragen:
- wat was de motivatie om niet in te gaan op de aankoop?
- is er een dossier samengesteld waarin we alle elementen, mogelijkheden: positieve en negatieve elementen in terug vinden?
 

7. Probleem hulpdiensten wegens versperring richting Langendaalstraat door betonblok (Tractordoorlaat).

De succesvolle aanleg van de Torenvalk trekt heel wat wandelaars en joggers aan en daar zijn we enerzijds blij om, maar anderzijds maken we ons zorgen.
Tijdens de gemeenteraad die nog fysiek plaats vond, stelden we dat er een probleem is voor de hulpdiensten om in de Langestraat te geraken. Het is niet ondenkbeeldig dat een wandelaars of jogger een hartaanval krijgt. Op zo’n ogenblik kan elke minuut van levensbelang zijn.
De schepen ging na onze vraag in overleg met ANB. We vernamen dat niet ANB de betonnen sluis had geplaatst, maar wel AWV. Na onze vraag is de betonblok 6 maanden aan de kant geschoven, maar we stellen vast dat de doorgang (ingang Langendaalstraat) sinds kort terug versperd is.
 
Onze vragen:
- waarom werd de versperring teruggeplaatst?
- welke alternatieven voorziet men voor de hulpdiensten?

8. Margrietendreef, verbodsborden staat er nog steeds, niettegenstaande de afspraken.

Toen Adri nog burgemeester was, stelden we tweemaal de vraag naar de bedoeling van de verbodsborden aan de Margrietendreef. Er was immers aan de omwonenden vrije doorgang beloofd.
De burgemeester deelde toen mede dat het probleem gekend was en er een overleg kwam met ANB.
Tot onze verbazing stellen we vast dat, na zovele maanden, de verbodsborden er nog steeds staan.
Onze vragen:
- is er overleg geweest met ANB?
- wat is er overeengekomen met ANB?
- wat gaat men de omwonenden, die beloften hebben gekregen, meedelen?

9. Vandalisme en sluikstort aan de Torenvalk
We mogen terecht fier zijn op de onthaalpoort De Torenvalk die gecreëerd werd door ANB.
De site De Torenvalk is erg in trek en lokt veel bezoekers.  Zeker bij mooi weer. Kinderen kunnen er spelen, er staan pick-nicktafels en de toren zelf is heel mooi uitgebouwd (3 niveaus, elk met een verschillende functie).  De Torenvalk is als toeristische trekpleister een troef en dit willen wij zo houden! Het is een mooi samenspel tussen cultuur en natuur.

We stellen echter vast dat er vandalisme is aan de uitkijktoren.
Enkele weken geleden zijn er op het bovenste platform panelen vernield.  Ook de ijzeren beschermingsdraad aan de houten trap werd doorgeknipt.  Hierdoor is er een onveilige situatie ontstaan. Dit dient dringend hersteld te worden om het weer veilig te maken.
Ook het afval/sluikstorten is een probleem.
De site wordt druk bezocht, maar bezoekers laten helaas veel afval achter, gaande van papieren zakdoekjes, mondkapjes en lege sigarettendoosjes.  Niettegenstaande er voor afval een mooie blinkende groene ronde vuilbak vlak aan de toren geplaatst werd. 
Onze vragen:
- Is de huidige coalitie hiervan op de hoogte?
- worden de problemen opgevolgd en/of gesignaleerd aan ANB?
- doet onze gemeente daar ook onderhoud en verwijderen van sluikstort?
 

10. Toegankelijkheid nieuw sportgebouw voor Stormvogels en vragen bij harmonie met de omgeving.

Enkele maanden geleden werd het dossier van het complex voor de Stormvogels op de gemeenteraad besproken.
Als N-VA Oud-Heverlee verklaarden we ons akkoord met het project vernieuwbouw omdat de Stormvogels zich inzetten voor onze jongeren.
Bij het bekijken van de plannen blijven we ons vragen stellen en we zijn ook bezorgd.
Er werd al gewezen op de ontoegankelijkheid voor mensen met een beperking.
Momenteel zien we ook in het dossier “mededingingsprocedure met onderhandeling” dat er indicatieve referentiebeelden zijn opgenomen in de bijlage.
Deze complexen zijn volgens ons niet geschikt voor die omgeving, ze staan niet in harmonie met de bosrijke omgeving.
Achter het voetbalterrein ligt het VEN – gebied. Die omgeving moeten we dus zeker koesteren.
Het lijkt ons dan ook niet opportuun om een betonnen blok te plaatsen die volgens ons storend is voor de omgeving. We verwijzen ook naar het masterplan voor het Zoet Water waar ook gekozen wordt om de Roosenberg meer open te trekken naar de omgeving zodat er een harmonisch geheel ontstaat.

Tegen 1 juli moeten de kandidaten zich kenbaar maken en start de selectieprocedure. Er zouden 3 kandidaten geselecteerd worden op basis van een nota. We hopen dat er bij deze selectie aandacht zal zijn voor de omgeving
We vragen daarom om:

het ontwerp kritisch te bekijken met oog voor de omgeving en landschap
bij de selectie van de kandidaat dit aspect doorslaggevend te laten zijn.
Waarom werd er voor design & built gekozen ?
Kan onze technische dienst dit soort project opvolgen voor de gemeente of moeten daar deskundigen voor aangesteld en betaald worden (kostprijs?)

11. Busverkeer & verplaatsen van de halte van de Dassenstraat naar de Parkstraat
In de Dassenstraat rijden geregeld 2 bussen (6 en 7?), alhoewel er geen halte is op dit traject.
De bushalte is gelegen aan het begin van de Dassenstraat, tegen de Parkstraat en vervolgens op de Blandenstraat.
De Dassenstraat is een drukke straat. We merken ook dat er een parkeerprobleem is waar nu de halte zich situeert.

Onze vragen zijn om, na de heraanleg van de Blandenstraat,
- het bus traject te verplaatsen van de Dassenstraat naar de Parkstraat.
- en daarmee samenhangend, ook de bushalte te verplaatsen naar de Parkstraat.

12. Geen ophaling van huisvuil door Ecowerf wegens omleiding Oud-Heverlee
Jaarlijks betaalt de gemeente een bijdrage aan Ecowerf voor de ophaling van huisvuil -GFT en PMD en voor de permanentie aan het containerpark.
De gemeente heeft ook een vertegenwoordiger in de RVB van Ecowerf en regelmatig worden er blijkbaar ook werkgroepen opgericht om de samenwerking efficiënt te laten verlopen.
We vernemen van bewoners van Fonteinstraat 81-83 dat Ecowerf haar opdracht niet naar behoren uitvoert.
Sinds de omleiding zou het afval aan deze 2 huizen niet meer opgehaald worden. De bewoners zouden, naar hun zeggen, al driemaal contact hebben gehad met Ecowerf. Het probleem zou zich situeren bij de omleiding.
We dringen daarom aan op een spoedig overleg tussen de gemeente en Ecowerf want als dit probleem zich telkens zou voordoen bij omleidingen wegens werken, dan vinden we dat Ecowerf zwaar te kort schiet en kan er misschien overwogen worden om over te stappen naar een andere intercommunale.
Besluit
art 1: de gemeente stelt Ecowerf in gebreke wegens het niet naleven van de afspraken.
art 2: de schepen krijgt de opdracht om een oplossing te zoeken voor deze bewoners.

13. Onduidelijke verkeerssituatie centrum Oud-Heverlee
Historiek: in het verleden kregen we van verschillende inwoners de bemerking dat de signalisatie op het kruispunt van de Dorpstraat met de F.Crabbestraat erg onduidelijk is en voor verwarring zorgt.

Omwille van die onduidelijkheid worden inwoners beboet die te goeder trouw de F.Crabbéstraat inrijden (zie blauw bord met witte pijl = F19 en daaronder M5).

Dit lijkt zeker te begrijpen als men ziet hoe de verkeersborden C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) geplaatst zijn. Ze lijken alléén naar het vervolg van de Dorpsstraat te verwijzen.

Onze vraag: kan de verkeerssituatie en de signalisatie zodanig aangepast worden dat de onduidelijkheid weggewerkt wordt?

14. Stofvrij maken en houden van parking Roosenberg

Wie dezer dagen, in deze drukke warmte,  parkeert aan het vaccinatiecentrum De Roosenberg, doet mening stof opwaaien bij het in- en uitrijden.
We vernemen dat ook Keerbergen problemen heeft met zeer droge opwaaiend droge grond. Zij willen het landelijk behouden en hebben gekozen voor een alternatief nl. een stofbestrijdingsmiddel op basis van strooizout (calciumchloride) . Deze pekeloplossing zou ervoor zorgen dat het wegdek veel langer vocht vasthoudt, waardoor er minder stofvorming mogelijk is.
Onze vraag:
- hoe denkt de coalitie erover om het probleem van het stof op de parking op te lossen?
- heeft onze gemeente al gezocht naar een alternatief om de parking stofvrij te maken?
- kan er contact opgenomen worden met Keerbergen met de vraag naar hun resultaat?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is