Punten gemeenteraad November

Op 15 november 2020, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Droogte en water probleem: een alternatief voor onze wegen

                      
Naar aanleiding van het 70 punten programma Blue Deal van minister Demir, stelden we op 13 oktober 2020 de vraag hoe onze gemeente hierop zal inspelen. De schepen antwoordde, dat men het klimaat actie plan wenst te volgen.

Minister Demir stelde nu dat meer dan 16% van Vlaanderen verhard is. Als landelijke gemeente is het uiterst belangrijk om hier aandacht aan te besteden, zodat het groene karakter behouden blijft.
We stellen dan ook voor om de nieuwe wegen die aangelegd worden te voorzien met een een doorlaatbaar stuk. Dit wil zeggen i.p.v. hele betonplaten of asfalt, kan er best in elke rijstrook een middenstrook komen dat open is, begroeid of met kasseistenen, zodat het aantal doorlaatbare oppervlakten stijgt. We verwijzen hiervoor naar het voorbeeld van de Bovenbosstraat.
We lezen ook dat asfalt een negatieve invloed heeft inzake fijnstof bij warmte. Dus 2 vliegen in 1klap.
Besluit

Art 1: de nieuwe wegen, secundaire en in verkavelingen, worden aangelegd met een doorlaatbare middenstrook in elk rijvak.
 

Ondersteunende maatregelen voor de handelaars

                                          
De coronaperiode is een zware periode voor de meeste handelaars.
We menen dat het wenselijk is om na de (halve of hele) lockdown periode de ondernemers enige ademruimte te geven. Het lijkt ons dan zeker niet aangewezen om hele straten open te leggen of af te sluiten. We vragen met aandrang om zeker de buurt waar handelaars gevestigd zijn, niet te overbelasten.
Sommige handelaars hebben al heel wat geleden onder de vorige wegeniswerken, komt daar nu nog de coronacrisis bij.
Besluit: de noodzakelijk herstellings-en onderhoudswerken worden uitgevoerd, evenwel zonder volledige afsluiting van een gebied.

Fietshotel                                                                                                               
De plannen voor een nieuw fietshotel aan het Zoet Water lagen ter inzage in het omgevingsloket vanaf 5 oktober 2020, het einde van de bezwaartermijn was 3 november. Het gaat om de bouw van een hotel langs de noordzijde van de Maurits Noëstraat tussen de gebouwen met huisnummers 1 en 3 tegenover de vijvers van het Zoet Water. Aan de straatzijde zal het gebouw 3 bouwlagen hebben en aan de achterzijde 2 bouwlagen bovengronds. Alles samen gaat het om 21 kamers, vergaderzalen, een fietsenstallingsruimte voor 56 fietsen, sanitaire voorzieningen voor fietsers en bezoekers en 2 restaurants, telkens met plaats voor een 100-tal personen. Dit hotel zal toch wel een impact hebben op de omgeving. Op zaterdag 24 oktober 2020 hadden we een derde en finale dag van het Zoetwaterforum, waarop inspraak gevraagd wordt aan uitgelote burgers om een masterplan op te stellen rond het Zoet Water. Op die laatste dag werden er nog korte pitches gemaakt rond bijvoorbeeld een binnenspeeltuin en andere ideeën voor het Zoet Water, er was dus mogelijkheid genoeg om dit mee voor te leggen aan de burgers. Over het fietshotel werd echter met geen woord gerept.

Onze vraag:

Hoe kan het dat de bouw van een dergelijk hotel niet besproken is geweest op het Zoetwaterforum? Waarom is hier met geen woord over gerept? Nochtans zal dit hotel een impact hebben op de omgeving gezien de grootte ervan. Mogelijk had dit ook een impact kunnen hebben op het stemgedrag van de burgers over andere stellingen die hen werden voorgelegd (de stemming is afgesloten op 3 november). We hebben zoveel moeite gedaan, meerderheid en oppositie om aan de gelote burger inspraak te vragen en dan moeten we vaststellen op het einde van het proces dat die gelote burger niet beschikte over alle informatie over de site om een geïnformeerde manier zijn/haar stem te kunnen uitbrengen over alle stellingen. Dat is een zeer ernstige tekortkoming in het hele proces.

 

Dierenwelzijn                                                                                                         
Bij brand en in een noodsituatie is het niet steeds duidelijk hoeveel en welke huisdieren in een woning aanwezig zijn. Daarom promoot de minister van dierenwelzijn, minister  Weyts,  in oktober de gloednieuwe huisdiersticker. Bij brand of in een noodsituatie moeten hulpverleners met 1 oogopslag kunnen zien welke dieren in de woning zijn, zodat deze tijdig kunnen gered worden.
Alhoewel deze sticker gratis is, bestelde onze gemeente er nog geen enkele!

Besluit:

Art 1: de gemeente bestelt stickers en stelt deze ter beschikking aan de inwoners en bericht dit in het infoblad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is