Punten GR 27/04/2021

Op 26 april 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

1ste punt : schoolroutes verkeersveilig maken!                                                   SVEN 

Tijdens de vorige gemeenteraad stelden we al de vraag om subsidies aan te vragen om de fietsenstallingen in de scholen aan te passen want onze gemeente kan voor elke €2 die ze hiervoor besteden, €1 toelage krijgen. Hierdoor zou Oud-Heverlee met haar 11.088 inwoners , aanspraak kunnen maken op € 250.892,16.
We kijken nog steeds hoopvol uit naar enig initiatief ter zake!
We stelden ook de vraag om in elke school met de ouderraad het fietsnetwerk (straat en voetweg) per school in kaart te brengen. We willen erop wijzen dat er nu specifiek voor deze fiets-en voetwegen naar school een aparte toelage kan aan gevraagd worde bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken (subsidies.veilige.schoolroutes [at] mow.vlaanderen.be).
Het bedrag is 50% van de kosten, met een max. van 100.000 per schoolroute. Een gemeente kan 5 schoolroutes aanvragen vóór de afloop van de subsidie op 1 november 2022
Het moet gaan over het veilig maken van de route die gebruikt wordt door verschillende scholieren, te voet of met de (brom)fiets op het woon-schooltraject, tijdens de uren die voorafgaan aan de opening van de school of scholen en/of die volgen op de sluiting van de school of scholen. Omdat de aanvragen behandeld worden in volgorde van ontvangst, vragen we om er dringend werk van te maken!
Besluit
art 1: de gemeenteraad geeft opdracht aan het college om in samenwerking met de ouderraad een dossier in te dienen voor een veilige schoolroute via de voetweg (het zeepwegje) van de nieuwe verkaveling aan de Kauwereelstraat naar de Beekstraat.

 

2depunt:, controle bij sociale huurders op bezittingen in het buitenland     MAGGY


Omdat elke inwoner gelijk is en gelijk behandeld moet worden, maakt Minister Matthias Diependaele budgetten vrij zodat sociale huisvestingsmaatschappijen kan laten onderzoeken of hun huurders die huren tegen een sociaal tarief, al of niet een huis/ vakantieverblijf/bouwgrond hebben in het buitenland. We hadden de vraag al gesteld tijdens de vorige gemeenteraad aan de schepenen die Bestuurslid zijn van de huisvestingsmaatschappijen, actief in onze gemeente: Swal en Dijledal. We kregen als antwoord dat er nog geen raamcontracten zijn.
Deze info is tegengesteld aan de info waarover wij beschikken. Vlaanderen sloot 5 raamcontracten, handelend over 41 landen waaronder Spanje, Italië, Frankrijk,…..De huisvestingsmaatschappijen kunnen hierop intekenen.
Vraag: kan dit punt besproken worden op de eerst volgende RVB van de SHM.

3de punt: weigering om in te gaan op het aanbod van papiercontainers      FRANCIS

          
Om onze gemeente proper te houden, zetten heel wat vrijwilliger zich in, de zogenaamde zwerfvuil-meters en peters. Wij zijn hen heel dankbaar.
Alhoewel bewonersparticipatie en bevraging kernwoorden zouden zijn voor de huidige schepenen, stellen we vast dat de zwerfvuil- peters en  meters, niet bevraagd werden, voorafgaand aan de beslissing van het college van 23 maart om niet in te gaan op het aanbod van ecowerf inzake de papiercontainers.
Papier containers zouden niet alleen onze straten proper houden, maar het getuigt ook van respect naar de papierophalers. Het gebruik van containers is een rugbesparend werk. Bij gebruik van containers dienen zij immers niet meer te sleuren met dozen. Deze ophalers zijn geen Super Mannen, we willen hen dan ook respecteren.
We vragen met aandrang om de beslissing te herzien en toch nog te stappen in het project.
Uiteraard op voorwaarde dat men zijn papier nog steeds gratis kan inleveren op het containerpark.

De info op de website van Ecowerf is overigens niet overeenkomstig met ons reglement hieromtrent zoals  dat goedgekeurd werd op 23/02

 


Besluit:
art 1.De gemeente stapt mee in het project van ecowerf, zodat inwoners kunnen kiezen: 
gratis papier naar het containerpark brengen of gebruik maken van een papiercontainer voor ophaling aan huis.

4de punt: gemeente negeert lokale handelaars door aankoopkaarten te kopen bij grote winkelketen                                                                                                FRIEDA


In het kader van voedselhulp voor de doelgroep van het OCMW krijgt de gemeente een extra toelage van €1.080 om te verdelen binnen de doelgroep. In 2020 werden zo 47 gezinnen gesteund.
Het College/Vast Bureau besliste dit jaar om voor €1.080 aankoopbonnen te kopen bij Colruyt. In deze tijd waar lokale handelaars vragen naar ondersteuning, gaat onze gemeente zelf aankloppen bij een grote winkelketen. We vragen ons af of deze keuze ook te maken heeft met “vriendje blijven” met de eigenaar de nieuwe Okay winkel in Oud-Heverlee?
We vragen om dringend deze beslissing te herzien en ter ondersteuning van de lokale handelaars gebruik te maken van de bonnen die de gemeente promoot voor eigen handelaars

5de punt: project Rozenbergstraat, stand van zaken                                         DIANA


onze streek is zeer waardevol en wordt gewaardeerd. Maar tot onze spijt zien ook grote project makelaars brood  in onze streek, met als resultaat: verdichting. Hierdoor stijgt niet alleen de prijs van de grond, maar ook prijs van de wooneenheid.
In het verslag van de gemeenteraad van 13/10/20 stelde de schepen dat het project Rozenbergstraat zou voorgelegd worden voor advies aan de volgende vergadering van de GECORO. De schepen zei ook dat de ontwikkelaar een participatie met de buurt zou opstarten. 
Vragen:
- wat is het advies van de GECORO
- wanneer is de buurt bevraagd of zal ze worden bevraagd?
- wat zijn de verdere stappen/plannen?

6de punt:  SportKompas, de juiste sport kiezen voor een kind.                            MARK

 
SportKompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport. Met de tool laten Sportwerk Vlaanderen en SportaMundi vzw kinderen ontdekken welke sport het best bij hem of haar past. Zo kunnen ze sneller aankloppen bij de juiste sportclubs in hun buurt. 
Vlaams minister van Sport Ben Weyts maakt 1,3 miljoen euro vrij zodat Sportwerk Vlaanderen in de komende vier jaar wel 100.000 leerlingen hun ideale sport kan laten ontdekken via SportKompas. De scholen en lokale besturen worden zo volledig ontlast.
Scholen kunnen zich online én voordelig inschrijven via het boekingssysteem van Sport Vlaanderen.
Onze vraag: hebben onze scholen zich aangemeld?

7de punt: bewoners tijdig verwittigen van ontstoppen/reinigen van waterslikkers en goten FRANCIS                                      
Het verheugt ons dat er een regelmaat is in het ontstoppen/reinigen van de waterslikkers en goten.
We vernemen echter dat bewoners niet tijdig op de hoogte worden gebracht van veegacties of reiniging, waardoor ze niet tijdig hun wagen hebben verplaatst.
Vraag: wat is de normale procedure?
           waarom werden bewoners niet tijdig verwittigd?

8ste  punt:   Zoet Water site, onduidelijke banners aan de nadars                                   MARK


We stelden tijdens de vorige gemeenteraad de vraag i.v.m. het gebruik van de parking als het vaccinatie centrum gesloten is. Inmiddels heeft men banners op nadars geplaatst.
Deze staan echter in de inrit, 4m. van de straat. Wat zorgt voor gevaarlijke situaties.
Onze vraag: kunnen de banners op een ordelijke manier tegen de straatkant worden geplaatst?
 
9de   punt:   Zoet Water site: gevaarlijke hoge waterstand in de vijvers            MARK
Als we de vijvers in de Zoet Water site bekijken zijn we nog altijd blij dat die de vorige legislatuur van privé bezit zijn overgegaan naar overheidseigendom. De streek wordt, zeker nu in coronatijd, veel bezocht door wandelaars. We stellen echter vast dat het waterpeil van de eerste vijvers al een tijdje zeer hoog staat en vrezen een dijkbreuk. Wat uiteraard risico’s inhoudt voor de vele wandelaars die zich op de tussendreven bevinden. Het waterpeil wordt geregeld door tussenschotten.
Onze vragen:
-  is er vanuit de gemeente geregeld toezicht op het waterpeil?
- zijn er plannen op korte termijn om de dreven en oevers te beschermen?
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is