Woningen in Kauwereelstraat binnenkort beschermd tegen overstromingen van de Dijle

Op 16 juli 2018, over deze onderwerpen: Infrastructuur, waterbeheer, Wegen

Tientallen inwoners van Sint-Joris-Weert dreigen nogmaals natte voeten te hebben bij een volgende overstroming van de Dijle. Daarom legt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een dijk aan om de woningen te beschermen. De werken zullen klaar zijn tegen eind augustus 2018.

Reeds sinds 2013 kaart N-VA Oud-Heverlee bij de Vlaamse Milieumaatschapij (VMM) aan dat tientallen inwoners uit Oud-Heverlee een groot risico lopen op wateroverlast. De woningen langs de Kauwereelstraat en de Neerijsebaan bevinden zich immers in overstromingsgevoelig gebied. Bovendien steeg het risico op overstromingen omdat de VMM de oevers van de Dijle al jaren bewust laat afkalven. “In deze periode van droogte durven we het al eens vergeten, maar de landbouwgronden en natuurgebieden rond de Dijle moeten kunnen overstromen wanneer er een hoge waterstand in Leuven zou optreden. Enkele tientallen inwoners uit Oud-Heverlee dreigen dan met hun voeten in het nat te staan”, aldus schepen Tom Teck.

De gemeente Oud-Heverlee wil uiteraard dat hun inwoners ook gespaard blijven van watersnood. De VMM stelde daarop voor om een nieuwe dijk te bouwen, zodat de woningen beschermd zijn, maar waardoor er toch zoveel mogelijk overstromingsgebied beschikbaar blijft. Aangezien de dijk op de rand van het natuurgebied komt te liggen, had het Agentschap van Natuur en Bos ook inspraak in het ontwerp. Ook de inwoners moesten even wennen aan het idee van de dijk, maar uiteindelijk is iedereen akkoord gegaan met het ontwerp omdat hun woningen beter beschermd zullen zijn.

De aanleg van de 1,5 meter hoge dijk is begin juli gestart en zou klaar moeten zijn tegen eind augustus. Als de dijk er is, zullen onze inwoners terug op twee oren kunnen slapen en op vakantie kunnen gaan zonder zich zorgen te moeten maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is