U bent hier
Programma 2024
Ons volledig programma lezen ? N-VA Oud-Heverlee - Beleidsvisie 2025 – 2030
Intro
“N-VA Oud-Heverlee heeft een ambitieuze visie op waar we naar toe willen met Oud-Heverlee. Onze blik is op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, wijk, dorp en gemeente,” zegt Francis Van Biesbroeck, onze lijsttrekker en kandidaat-burgemeester.
Oud-Heverlee heeft een eigen verhaal, een uniek karakter en vele troeven; dit willen we behouden, verder uitbouwen en versterken zodat Oud-Heverlee, naast de groenste, één van de warmste en bestuurskrachtigste gemeenten in Vlaanderen wordt.
N-VA is uw beste garantie voor een welvarend, leefbaar en zorgzaam Oud-Heverlee met speciale aandacht voor het Vlaamse, landelijke en groene karakter van onze gemeente.
U bent de reden van ons politiek engagement !
N-VA Oud-Heverlee heeft de ambitie om terug mee aan het roer te staan bij het besturen van onze gemeente zodat de beslissingen die genomen worden goede beslissingen zijn die uw belang op de eerste plaats stellen. N-VA staat voor een lange-termijnvisie waarbij U centraal staat. Geen tijdelijke oplossingen die ingegeven zijn door de drang om zich op korte termijn te manifesteren.
N-VA Oud-Heverlee wil toekomstgerichte oplossingen voor een samenleving in deze 21ste-eeuwse eeuw.
N-VA Oud-Heverlee trekt met veel zin en een sterke, bekwame en enthousiaste ploeg naar de verkiezingen en zal haar verantwoordelijkheid opnemen. Ook na 13 oktober 2024 zullen wij het beste van onszelf blijven geven.
Als u wilt weten waarom bij de vorige gemeenteverkiezingen in 2018 én bij de jongste federale verkiezingen in juni 2024 bijna één op drie kiezers in Oud-Heverlee voor de N-VA heeft gestemd, lees dan hieronder onze ambitieuze beleidsvisie voor de volgende jaren. We gaan uit van een omvangrijk investeringsprogramma voor de volgende legislatuur zonder het financiële plaatje uit het oog te verliezen. Dit moet onze gemeente klaar maken voor het volgende decennium. Tevens investeren we in goede wegen, goed onderhouden bermen en parken, veilige fiets- en wandelpaden, veilige schoolomgevingen enz. U leest het allemaal in onze beleidsvisie hieronder.
Bij de start van de nieuwe legislatuur zal onze beleidsvisie de basis vormen voor de uitwerking van een beleidsplan dat we met de andere partijen van de meerderheid opstellen. Dit plan zal uitgaan van een evaluatie van het vorige beleid (sterktes/zwaktes), de objectieve gegevens over onze gemeente, het consulteren van de medewerkers en een bevraging bij de adviesraden en verenigingen.
We rekenen op uw stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Alvast bedankt !
UW STEUN, ONZE KRACHT !
UW STEM, ONZE KRACHT !
Klavertje Vier
Waar ons “klavertje vier” voor staat
In ’t kort
Een welvarend Oud-Heverlee
Een Oud-Heverlee waar wie werkt, spaart en onderneemt of dat gedaan heeft, gekoesterd wordt, en waar de gemeente een efficiënt en doeltreffend bestuur garandeert om deze welvaart te bewaren en uit te breiden. Voldoende welvaart is immers een absolute voorwaarde om als samenleving te kunnen blijven investeren in cruciale zaken als gezondheidszorg, onderwijs, justitie en veiligheid.
Het lokaal ondernemerschap vormt mede de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. Daarom willen we maximale kansen bieden aan onze zelfstandige ondernemers en onze bedrijven.
N-VA Oud-Heverlee maakt duidelijke keuzes om die welvaart – úw welvaart – veilig te stellen en staat voor een gezond financieel gemeentelijk beleid. Dit vormt een garantie voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen dat we hun toekomst niet bezwaren met een zware schuldenlast. Dit is ook de beste waarborg dat we onze onafhankelijkheid als gemeente kunnen behouden en geen fusie moeten aangaan. Bovendien kunnen we door dit beleid de fiscale druk voor onze inwoners zo laag mogelijk houden!
Vlaams, landelijk en groen
We willen dat Oud-Heverlee een Vlaamse gemeente blijft. N-VA staat voor een gecontroleerd migratiebeleid dat onze gemeenschap versterkt in plaats van verzwakt. Hieraan koppelt N-VA Oud-Heverlee een sterk integratiebeleid dat van nieuwkomers verwacht dat ze onze lokale eigenheid, cultuur en waarden omarmen en ermee vertrouwd raken. We willen nieuwkomers verwelkomen en op weg helpen om hun toekomst in Oud-Heverlee uit te bouwen. Het betreft echter een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de nieuwkomer, de lokale overheid als de gemeenschap. Van nieuwkomers wordt verwacht dat ze zich engageren om onze taal te leren. Kennis van het Nederlands, onder meer voor de kinderen die hier naar school gaan, is essentieel in een integratiebeleid.
Wij verzetten ons met klem tegen verstedelijking van onze landelijke gemeente. Andere gemeenten zien er steeds meer uit als een voorstad van Leuven. Oud-Heverlee moet voor ons een landelijke en groene oase naast Leuven zijn en blijven, met residentiële wijken en herkenbare dorpskernen die het gemeenschapsgevoel versterken.
Leefbaar en zorgzaam
Van onze gemeente met haar deelgemeenten een gemeenschap maken, ziet N-VA Oud-Heverlee als een echte uitdaging. Directe persoonlijke contacten moeten de basis vormen voor het sociale weefsel in onze deelgemeenten, buurten en wijken.
N-VA Oud-Heverlee streeft naar een samenleving die verenigt en verbindt. Daarom willen we een bijzondere aandacht voor het verenigingsleven, het sportleven en het cultuurleven. Op dit vlak zijn er enorme uitdagingen in onze gemeente, onder meer om voldoende infrastructuur aan te bieden waar alle activiteiten kunnen georganiseerd worden. Initiatieven zijn ook nodig om alle leeftijdscategorieën van jong tot oud ertoe aan te zetten de stap te zetten naar het verenigingsleven.
N-VA is een democratische partij die steunt op verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid houdt eveneens “zorgen voor elkaar” in. Armoede bestrijd je echter niet enkel door geld uit te delen, maar in de eerste plaats door mensen aan een job te helpen. We geloven in mensen zelfvertrouwen geven, zodat ze hun eigen keuzes (kunnen) maken; niet in een “hangmat”-politiek!
Eigentijdse inrichting van onze leefruimte
Mobiliteit moet aandacht hebben voor alle vervoersvormen. De auto blijft voor velen (ook ouderen, alleenstaanden, gezinnen) het eerste en vaak enige vervoermiddel. We staan echter zeker niet minder voor brede fietspaden, goed beschikbaar en bereikbaar openbaar vervoer en voor veilig verkeer, zeker in de buurt van scholen en activiteiten. Het is voor N-VA Oud-Heverlee geen “of/of”-verhaal maar een “en/en”-verhaal: wij staan voor meer flexibele visie op de mobiliteitsproblematiek, waarbij mens, milieu en economie worden verzoend.
Jeugd-, culturele verenigingen en sportverenigingen moeten de nodige steun krijgen om hun werking te financieren. N-VA Oud-Heverlee ziet hier de gemeente vooral als een partner van de verenigingen die hen voorziet van duurzame en betaalbare infrastructuur voor hun activiteiten.
Een allesomvattend Masterplan van de Zoet Water omgeving is een absolute prioriteit waarin bereikbaarheid, maar ook een heldere en doordachte visie op recreatie, toerisme en cultuur cruciaal zijn.
Ons erfgoed maakt deel uit van onze identiteit en N-VA Oud-Heverlee engageert zich om dit erfgoed in stand te houden en waar mogelijk een nuttige bestemming te geven.
We zijn tegenstander van een fusie. Gemeentefusies leiden volgens ons enkel maar tot nog meer machtsconcentratie en bureaucratie waardoor de afstand tussen burger en politiek zal vergroten. Het gemeentelijk niveau is en blijft de beste kans op een directe participatieve democratie.
1. Een Welvarend Oud-Heverlee
Welvaart vormt de duurzame basis voor een bloeiende en dynamische gemeente.
1.1. Financieel gezond
Zoals elke goede huisvader moet ook het lokale bestuur zijn financiën op orde hebben. De gemeentelijke uitgaven moeten strikt onder controle worden gehouden door:
• het opstellen van een ambitieus, maar realistisch meerjarenplan waarin de prioriteiten van het bestuur naar voor komen en dat de basis vormt voor een gezond budget;
• ruimte te creëren om te investeren door :
- de structurele werkingskosten onder de loep te nemen, zonder in te boeten op de dienstverlening;
- in te zetten op nieuwe werkvormen en modernisering van werkprocessen onder meer via verdere digitalisering;
- een correcte opvolging van investeringsprojecten. Bij nieuwe investeringsprojecten worden alle diensten vanaf het begin betrokken zodat onnodige budgetten uit het meerjarenplan verdwijnen;
- een toezichtsprotocol op te stellen en te doen naleven bij de uitvoering van alle gemeentelijke bouw- en wegenwerken.
Een gezond financieel beleid is de beste garantie dat we de belastingtarieven van Oud-Heverlee laag kunnen houden.
1.2. Optimale dienstverlening
Een goede overheid is bereikbaar en laagdrempelig en stelt de burger van Oud-Heverlee als klant centraal. De dienstverlening in het gemeentehuis dient opnieuw onder de loep genomen te worden en zo nodig aangepast. Voor N-VA Oud-Heverlee houdt dit in dat in elke deelgemeente loketmomenten worden gehouden waar de inwoners persoonlijk contact kunnen hebben met de gemeentedienst.
Het personeelsbeleid van de gemeente dient gemoderniseerd en geactualiseerd.
Een moderne overheid moet ook maximaal de mogelijkheden van het digitale tijdperk benutten. N-VA Oud-Heverlee pleit daarom niet enkel voor een actief digitaal communicatiebeleid van gemeente naar burger, maar ook andersom. Zo moeten de mogelijkheden om online diensten en producten aan te vragen verder worden uitgediept. Op deze manier willen we onnodige verplaatsingen naar de gemeentediensten vermijden.
N-VA Oud-Heverlee wenst de diensten van de gemeente verder te hervormen naar een optimale dienstverlening waarin digitaal werken, uniforme intake en proactief klantgericht werken vooropstaat. Op deze wijze worden loketten ontlast, kosten uitgespaard, de dienstverlening vergemakkelijkt en de administratie nog meer vereenvoudigd. We starten een project om na te gaan op welke wijze AI een positieve impact kan hebben op de werkomstandigheden van de medewerkers van de gemeente en voor een vlottere dienstverlening aan onze inwoners kan zorgen.
N-VA Oud-Heverlee zal evenwel niet aanvaarden dat de digitale diensten helemaal in de plaats treden van de mogelijkheid om persoonlijke contacten te hebben met de gemeentediensten. Fysieke ontmoetingen, eventueel na afspraak, moeten steeds mogelijk blijven voor inwoners die digitaal niet handig zijn of toch nog altijd liever een persoonlijk contact hebben.
1.3. Inspraak
Voor alle belangrijke werken en grote projecten in de gemeente worden VOORAF overlegmomenten gehouden om de burgers niet alleen in te lichten, maar ook actief te betrekken en rekening te houden met hun bemerkingen.
De gemeente beschikt over een aantal adviesraden (1): we waken erover dat de adviesraden representatief en onafhankelijk blijven en dat de gemeenteraad minstens één keer per jaar overlegt met de voorzitters van deze adviesraden. De adviesraden moeten een effectieve rol spelen naar de gemeente toe en met de adviezen die ze afleveren moet rekening gehouden worden of er moet op een gemotiveerde manier geantwoord waarom een advies niet, geheel of gedeeltelijk, kan gevolgd worden. Adviesraden zijn er niet voor de vitrine….
Onze gemeente scoort niet goed voor wat transparantie van het bestuur betreft. Dit moet veranderen! In het kader van de openbaarheid van bestuur worden de verslagen van de gemeenteraad en van alle adviesraden systematisch beschikbaar gesteld op de webstek van de gemeente. De verslagen moeten vlot terug te vinden zijn op de website. We kopen goed materiaal aan zodat het volgen van de gemeenteraden via de livestream vlot mogelijk is, zowel visueel als auditief, en dat de opnames van zeer goede kwaliteit zijn.
De gemeente blijft communiceren met de inwoners via de digitale nieuwsbrieven. We zorgen ervoor dat ook de mensen zonder internet op de hoogte blijven door communicatie via het informatieblad.
1.4. Ondernemingsvriendelijke gemeente
Iedereen die werkt of onderneemt, verdient onze steun. Een bloeiende middenstand, vrije beroepen en ondernemingen versterken onze gemeente. Zij verdienen alle steun om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. In het hele beleid van de gemeente bouwen wij een economische reflex in. Belangrijke aandachtspunten zijn:
- aantrekkelijk maken van de dorpskernen, zodat de middenstand zich hier opnieuw komt vestigen;
- ondersteunen van de organisatie van markten en van deelname eraan;
- bij wegeniswerken, met de betrokken handelaars/ondernemers zoeken naar oplossingen, eventueel aanbieden van tijdelijke geschikte locatie of infrastructuur. Voor en tijdens de werken duidelijk communiceren naar alle weggebruikers over alternatieve wegen, over hoe
- handelaars/ondernemers te bereiken, over hoe de sporthal of -velden te bereiken, …;
- wegeniswerken moeten zo snel mogelijk en met een minimum aan hinder uitgevoerd worden.
N-VA Oud-Heverlee staat positief tegenover de komst van een Okay-winkel in Oud-Heverlee maar is van oordeel dat de huidige plannen moeten bijgestuurd in samenspraak met de omwonenden, zodat de mogelijke hinder voor de buurt zoveel mogelijk wordt beperkt, onder andere door een andere inplanting van de parking.
We willen de onder druk staande landbouwsector zo goed mogelijk ondersteunen, zodat landbouwers actief kunnen blijven in onze landelijke gemeente.
1.5. Toerisme
Kleinschalig recreatief toerisme is een economische meerwaarde voor onze gemeente.
Een goed toeristisch beleid gaat uit van:
- structurele ondersteuning van bestaande toeristische logies en horeca;
- identificeren van nieuw toeristisch potentieel: het Nationaal Park als merk kan een stimulans zijn voor het recreatieve toerisme en voor de lokale horeca;
- uitbrengen van een periodieke toeristische brochure, met informatie en aanbod voor elke leeftijd.
[1] Zoals : Cultuurraad, Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, Jeugdraad, Lokaal Overleg Kinderopvang, Milieuraad, Raad voor Lokale Economie, Schoolraad, Seniorenraad, Sportraad, Verkeersraad, Wereldraad.
2. Oud-Heverlee: Vlaams, landelijk en groen
2.1. Landelijk Oud-Heverlee
Wij verzetten ons tegen de verstedelijking van onze landelijke gemeente. Andere gemeenten zien er steeds meer uit als een voorstad van Leuven. Dat willen we hier niet.
De huidige meerderheid koos ervoor om Haasrode, Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert als strategische dorpskernen te categoriseren (2). Deze kernen
kunnen verhoudingsgewijs meer bijkomende groei opvangen dan de andere dorpskernen. Buiten de stedelijke kernen zijn het dus deze ‘strategische dorpskernen’ die hoofdzakelijk de dynamiek (wonen, bedrijvigheid, voorzieningen) dienen op te vangen. Hun keuze getuigt van de intentie om de dorpskernen gevoelig uit te breiden of te verdichten. Zie ook het Durabrikproject in Haasrode.
Vervolgens keurden ze de Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) voor Oud-Heverlee goed. N-VA Oud-Heverlee heeft fundamentele bezwaren tegen dit concept van een BGO zoals toegepast door de huidige meerderheid. Deze bezwaren zijn vooral gebaseerd op het feit dat een BGO niet onderworpen is aan een openbaar onderzoek, dat de afbakening van de verschillende zones eerder arbitrair lijkt en dat projecten met gronden in eigendom van de gemeente of projectontwikkelaars kunnen ontwikkeld worden los van de regels die in de betreffende zone gelden (dit worden dan de zogenaamde specifieke ontwikkelingszones). Dit is onder meer het geval voor het project op de hoek van de Korbeekdamstraat en de Groenstraat in Oud-Heverlee waar een veel grotere verdichting wordt vooropgesteld dan de omliggende woonwijk.
N-VA Oud-Heverlee wil werk maken van een verordening of een RUP zodat er duidelijkheid is voor de burger over wat wel en niet kan. Het woonbeleid moet grondig herbekeken worden met oog, onder andere, voor beproefde maar ook innovatieve woonvormen zoals kangoeroewoningen, Tiny Houses,… (zie hiervoor ook ons beleidspunt 3.1 “betaalbaar wonen”). Het verhogen van het aantal bouwlagen naar vier verdiepingen, zoals de huidige meerderheid doorvoert, vinden we in strijd met het landelijk karakter van onze gemeente; N-VA Oud-Heverlee wil dit overal beperken tot (maximaal) drie.
Door een duurzame ruimtelijke ordening, die past in onze unieke landelijke omgeving en gericht is op leefbaarheid en woonkwaliteit, willen we het landelijk en groen karakter zoveel mogelijk behouden.
In elke deelgemeente willen we een gezellige, groene dorpskern met plaats voor ontmoeting voor jong en oud. Voor zover de ruimte het toelaat willen we groenvoorzieningen, zitbanken, een speeltuintje, een petanquepiste en lokale horeca met een gezellig terrasje waar ook al eens kleinschalige evenementen kunnen doorgaan. Zoveel mogelijk integreren we hierin het lokale erfgoed.
2.2. Nationaal Park Brabantse Wouden
Het Nationaal Park biedt een extra bescherming van de unieke natuur in Meerdaalwoud en Heverleebos. Dit moet gebeuren op een ecorealistische manier waarbij mens en natuur hand in hand gaan. We willen zachte recreatie zoals wandelen, fietsen en paardrijden verder stimuleren. Ook lokale landbouw
is waardevol en draagt bij tot de “korte keten”. N-VA Oud-Heverlee is voorstander van natuurcreatie in het kader van het Nationaal Park op vrijwillige basis en niet door verplichte omzetting van landbouwgrond.
In samenwerking met de bevoegde instanties maken we een onthaalpoort aan het Zoet Water naar het voorbeeld van de onthaalpoort De Torenvalk in Blanden of De Speelberg in Sint-Joris-Weert. Op deze manier stelt het merk ‘Nationaal Park’ ons in staat om recreatief toerisme en lokale horeca verder te versterken. Een Nationaal Park zal ook de uitstraling van de gemeente in Vlaanderen ten goede komen. We zorgen voor een goede bereikbaarheid van het Nationaal Park en voor voldoende en goed onderhouden parkeerruimte aan het Zoet Water. We evalueren de capaciteit van de parking aan het Zoet Water en herbekijken dit indien nodig.
N-VA Oud-Heverlee gaat er echter niet mee akkoord gaat dat het Nationaal Park een voorwendsel zou worden om langverworven rechten van onze inwoners in het gedrang te brengen. We zeggen categoriek “neen” tegen de hypothese dat een uitdoofbeleid zou gehanteerd worden tegen woonclusters die al tientallen jaren bestaan. De gemeente dient een betrouwbare overheid te zijn!
2.3. Klimaat- en natuurbeleid - Leefmilieu
Klimaatbeleid
N-VA Oud-Heverlee staat voor een ambitieus maar realistisch, niet-dogmatisch milieubeleid. Lokale energie- en klimaatpacten houden mooie doelstellingen in, maar dienen haalbaar en betaalbaar te zijn. Daarom willen we een ernstige inhaalbeweging opstarten op het vlak van de energiebesparing in onze gemeentelijke werking en infrastructuur door:
- de energiebehoeften in kaart te brengen;
- kortetermijnmaatregelen voor een snelle energiebesparing met duurzame materialen te nemen om onze gemeentelijke gebouwen en wagenpark energiezuiniger en duurzamer te maken, daarbij optimaal gebruik makend van subsidies;
- werk te maken van de engagementen in het Lokaal Energie- en Klimaatplan zoals verLEDing, energiebesparing en een warmte- en sloopbeleidsplan. De klemtoon ligt hier op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.
We financieren onze investeringen zoveel mogelijk met eigen budgetten of een banklening, zodat het rendement en de meerwaarde in de gemeente blijft.
Om onze inwoners te sensibiliseren voor de mogelijkheden tot energietransitie neemt de N-VA Oud-Heverlee zich voor om praktische infosessies te
organiseren rond energiebesparende maatregelen en het toepassen van hernieuwbare energie.
Natuur
Oud-Heverlee moet een bij-vriendelijke gemeente zijn met oog voor biodiversiteit. We nemen verdere initiatieven om mensen aan te moedigen om zoveel mogelijk streekeigen, bloeiende struiken, bloemen en planten te zetten ter verbetering van de natuurlijke habitat van bijen, insecten en vogels. De gemeente dient hier een voorbeeldfunctie op te nemen door de publieke ruimte goed te beheren en perkjes, straathaagjes en beplanting goed te onderhouden.
Wildbeheer
Iedereen is gelukkig met de grote oppervlakte in onze gemeente aan bossen en weiden en met het wild dat hierin leeft, van vossen tot reeën. Het overtal aan everzwijnen veroorzaakt echter in toenemende mate overlast voor onze inwoners en landbouwers. We dringen er bij het Agentschap voor Natuur en Bos op aan om een meer krachtdadig beleid te voeren om het everzwijnbestand op korte termijn terug onder controle te brengen. Waar mogelijk zullen we hiertoe ondersteuning bieden.
Leefmilieu
We staan achter het principe dat de vervuiler betaalt.
N-VA Oud-Heverlee staat voor een nette, goed onderhouden gemeente. Zwerfvuil is helaas een hardnekkig probleem. Waar nodig of nuttig zal een streng handhavingsbeleid moeten komen. Op plaatsen waar veel gesluikstort wordt, worden camera’s geplaatst.
Door de klimaatverandering zijn de risico’s op wateroverlast door plotse en hevige stortbuien enorm toegenomen. Het is bijgevolg onbegrijpelijk dat onze gemeente nog geen plan van aanpak heeft om te voorkomen dat onze inwoners vroeg of laat het slachtoffer worden van deze problematiek. N-VA Oud-Heverlee wil bijgevolg dringend werk maken van de opmaak van een hemelwater- en droogteplan dat de pijnpunten kan blootleggen en de acties bepalen die nodig zijn om onze inwoners te behoeden voor overstromingen /wateroverlast.
We zetten in op een realistische benadering tot ontharding van openbare ruimtes om wateroverlast te vermijden en het grondwaterpeil in stand te houden.
In de openbare ruimte willen we de erosieproblemen aanpakken in samenwerking met onze landbouwers.
We leggen grachten terug open en geven meer plaats aan waterlopen.
2.4. Integratie en burgerschap
We willen dat Oud-Heverlee een Vlaamse gemeente blijft. De N-VA staat voor een gecontroleerd migratiebeleid dat onze gemeenschap versterkt in plaats van verzwakt.
N-VA Oud-Heverlee wil een sterk integratiebeleid en dat nieuwkomers onze lokale eigenheid, cultuur en waarden omarmen en ermee vertrouwd raken. We bevorderen respect, maar we mogen dit ook eisen. We willen nieuwkomers verwelkomen en op weg te helpen om hun toekomst in Oud-Heverlee uit te bouwen.
Het betreft echter een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de nieuwkomer, de lokale overheid als de gemeenschap:
- integratie is voor N-VA een kwestie van kansen krijgen, maar vooral ook van kansen grijpen en verantwoordelijkheid opnemen. Daarom maken we het mogelijk om het verkrijgen van een leefloon te koppelen aan de inspanningen van nieuwkomers om het inburgeringscontract te behalen. Indien de inburgeraar in begeleiding is bij het OCMW, bestendigen we de vereiste tot het behalen van het inburgeringscontract als voorwaarde in het OCMW-begeleidingscontract, beter bekend als het GPMI (Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie) als voorwaarde tot het verkrijgen en behouden van het leefloon.
- samenleven begint met elkaar begrijpen en daarvoor is de kennis van het Nederlands cruciaal. Van nieuwkomers wordt verwacht dat ze zich engageren om onze taal te leren. Hiervoor kunnen ze beroep doen op het lessenaanbod van de overheid. Daarnaast wil N-VA zoveel mogelijk oefenkansen Nederlands creëren. Voldoende kennis van het Nederlands wil N-VA Oud-Heverlee ook doortrekken in de voorwaarden voor sociale huisvesting.
Integratie is een zaak van de samenleving in zijn totaliteit. Ook het verenigingsleven, de jeugdbewegingen, de bedrijfswereld, de wijken of de buren spelen een rol.
N-VA Oud-Heverlee zal met deze initiatieven verder werken aan een warme en inclusieve Vlaamse samenleving.
[2] Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant:
“Indien een kern gelegen is langs een hoogwaardig openbaar vervoers-stamlijn (bijvoorbeeld een tramlijn of een S-trein, …) en/of een hoog voorzieningenniveau heeft (t.o.v. de omliggende kernen) wordt de kern geselecteerd als strategische dorpskern. Kernen met een matig voorzieningenniveau en een beperkte knooppuntwaarde (de bereikbaarheid met verschillende vervoersmiddelen (openbaar vervoer, auto en fiets) worden geselecteerd als een landelijke dorpskern.”
3. Oud-Heverlee: Leefbaar en zorgzaam
3.1. Betaalbaar wonen
De prijs van een woning in Oud-Heverlee kan een probleem zijn voor onze jongeren. Om tegemoet te komen aan een mogelijk stijgende vraag naar huisvesting in de gemeente, zoeken we, waar het past in een goede ruimtelijke ordening, naar alternatieven om betaalbaar wonen mogelijk te maken. Zo moet er gebouwd kunnen worden op kleinere percelen of kunnen grote woningen opgesplitst worden zodat oudere inwoners er kunnen blijven wonen en jongeren makkelijker een betaalbare woning kunnen vinden. Innovatieve woonvormen die het bijvoorbeeld mogelijk maken dat ouderen (in-)wonen bij hun kinderen dienen gefaciliteerd te worden. Nieuwe(re) woonvormen als kangoeroewoningen of het plaatsen van een Tiny House (eventueel beperkt tot voor de periode waarvoor de behoefte bestaat),… zijn volgens ons mogelijke win-win oplossingen.
We streven naar een uitbreiding van het aanbod van betaalbare woningen door samenwerking met de privésector.
3.2. Eenzaamheid bestrijden
We hebben niet alleen aandacht voor de lichamelijke gezondheid van onze inwoners, maar zetten ook in op de strijd tegen vereenzaming.
We installeren een meldpunt bij de gemeente zodat professionele hulpverleners, buurtbewoners en mantelzorgers die aanvoelen of vaststellen dat iemand eenzaam is, dit kunnen signaleren
Naast detectie is ondersteuning cruciaal. Hiervoor zetten we in op:
- het verhogen van de maatschappelijke betrokkenheid door een sterkere buurtwerking zoals in het project ‘buren voor buren’ en “Oud-Heverlee helpt”;
- het verbeteren van het sociaal contact, zowel thuis als buitenshuis waarbij we zorgen voor voldoende ontmoetingsplaatsen;
- het actief en dynamisch ondersteunen van ons verenigingsleven en de organisatie van culturele activiteiten.
3.3. Zorgvriendelijke gemeente
Oud-Heverlee is een zorgvriendelijke gemeente. Een warme en open samenleving is voor ons essentieel. We geloven in een sterke lokale gemeenschap waar iedereen zijn/haar plaats vindt. We houden rekening met de leefwereld, noden en verwachtingen van mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers.
We pleiten voor een laagdrempelig centraal aanspreekpunt om het zorgaanbod kenbaar te maken.
Wij ondersteunen:
- de solidaire kruidenier, met een plaats in elke deelgemeente.
- het Huis van het Kind, waar alle actoren die te maken hebben met kinderen terecht kunnen voor ondersteuning.
- het vrijwilligerswerk, wat een essentiële schakel is in onze samenleving en de sociale cohesie versterkt.
- het actief gebruik van Riksja’s.
- persoonlijke initiatieven die welzijnsbevorderend zijn.
N-VA wenst de nadruk te leggen op voldoende zorg en omkadering zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarom willen we de thuiszorg zoveel mogelijk uitbouwen en zorgen we voor de integrale toegankelijkheid voor personen met een beperking en behouden we het systeem van de mantelzorgpremies, ondersteunen nachtzorg, mindermobielencentrale, PANAL…..
Personen met een beperking
De N-VA wil dat onze gemeente toegankelijk is voor personen met een beperking. Hierbij gaan we verder dan louter fysieke toegankelijkheid, maar werken we aan een toegankelijke en klantgerichte dienstverlening en een arbeidsmarkt die personen met een beperking kansen geeft. We vervullen als gemeente hierbij een voorbeeldrol door onze dienstverlening, zowel fysiek als digitaal, integraal toegankelijk te maken en te ontdoen van drempels die participatie in de weg staan.
3.4. Excellent Onderwijs
Onze gemeente beschikt over een goed uitgebouwd onderwijs.
N-VA vindt het belangrijk dat elk kind in zijn eigen dorp naar school kan gaan. Daarom investeren we dringend in de vernieuwing en renovatie van de gebouwen van onze lokale gemeentelijke basisscholen (Blanden en Haasrode).
We hebben aandacht voor een veilige schoolomgeving door middel van de installatie van dynamische zones “30” en streng toezicht op de naleving ervan; naast het voorzien van ‘kiss en ride’-zones bij de schoolpoorten en goede schoolfietsroutes.
De veiligheid van onze jeugd primeert!
De speelplaatsen moeten zoveel mogelijk natuur-en kindvriendelijk worden, met voldoende schaduwrijke plaatsen. Elk kind moet er terecht kunnen, ook buiten de schooluren.
We ondersteunen de naschoolse activiteiten zoals sport, muziek, cultuur, crea,….
De Vonk is een muziekacademie die uit haar voegen barst. We streven naar een infrastructuur op maat.
3.5.Verenigingen
Verenigingen spelen een onmisbare rol in het versterken van het sociale weefsel. N-VA Oud-Heverlee wil de vele verenigingen alle kansen geven om zich maximaal te ontplooien.
We behouden het subsidiesysteem van de gemeente naar de verschillende organisaties, maar we maken de aanvraag eenvoudiger. Het huidig systeem van feestcheques wordt verder actief gepromoot.
We ondersteunen de verenigingen door een goed uitgeruste uitleendienst met modern materiaal.
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de werking van vele organisaties en verenigingen. Zij verdienen het volste respect en ondersteuning.
De Roosenberg, door vele verenigingen gebruikt, is dringend aan vernieuwing toe, waarbij moet worden uitgegaan van een behoeftenstudie om – in samenspraak met de adviesraden en de verenigingen – vast te leggen aan welke criteria het nieuwe centrum moet voldoen. N-VA Oud-Heverlee wil een diepgaande studie naar de mate van hernieuwing die nodig is om aan de huidige en toekomstige noden te voldoen. In elk geval dient de hernieuwde Roosenberg een moderne multifunctionele faciliteit te worden die desgewenst kan ingezet worden als cultureel centrum.
Naast de hernieuwing van de Roosenberg zorgen we in elke andere deelgemeente voor gemeentelijke infrastructuur met een kleinere capaciteit zodat we ook hier over voldoende goed uitgeruste ontmoetingsruimtes beschikken en ook kleinere activiteiten op een gepaste wijze kunnen plaatsvinden.
N-VA Oud-Heverlee wenst uitdrukkelijk de bibiotheek in Haasrode te behouden.
3.6. De verscheidene leeftijdsgroepen
Voor de allerkleinsten
De kinderopvang moet voor iedereen betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol zijn. Daarom heeft de N-VA er in de Vlaamse Regering voor gezorgd dat er voorrang is voor iedereen die werkt of een werkgerichte opleiding volgt. Ook willen we inzetten op flexibele kinderopvang, want niet iedereen werkt van 9 tot 5. De N-VA pleit ook om de kosten voor kinderopvang 100% fiscaal aftrekbaar te maken.
Daarnaast moet er ruimte blijven voor zelfstandig initiatief. Naast de klassieke initiatieven moedigen we ook ondernemingen en bedrijventerreinen aan om een crèche aan te bieden aan hun werknemers.
Tenslotte blijft het gebruik van het Nederlands in de kinderopvang essentieel.
Jeugd
N-VA Oud-Heverlee luistert naar de jeugdraad en neemt hun adviezen ernstig in overweging, niet alleen inzake fuiven en evenementen, maar ook inzake sport, veiligheid en mobiliteit.
Extra inzetten op het recreatief invullen van openbare ruimte specifiek op maat van de jeugd is een prioriteit. We zorgen voor voldoende ruimte in elke deelgemeente om te ontspannen, te sporten en elkaar te ontmoeten.
Jeugdbewegingen verdienen steun!
We behouden de terugbetaling van de vorming voor leiders van de jeugdbeweging.
We blijven de nodige infrastructuur voorzien voor zover dit kan binnen de financiële marge die onze gemeente heeft. Zo moeten er onder andere nieuwe lokalen voor de Chiro van Blanden komen.
In samenwerking met de jeugdraad onderzoeken we de mogelijkheid tot het invoeren van een alcoholcharter voor de jeugd en zetten we in op drugspreventie.
Seniorenbeleid
De vraag naar hulp- en dienstverlening voor senioren zal in de toekomst fors toenemen. Door de stijgende welvaart en de betere medische kennis leven
mensen immers langer. Het nieuwe seniorenbeleid moet ouderen in onze samenleving waarderen en versterken en ze zien als een volwaardige partner.
Ons seniorenbeleid moet inspelen op deze evolutie. We mogen ons niet beperken tot een voorzieningenbeleid. De woon-, leef- en zorgbehoeften van senioren zijn veranderd. Senioren zijn actief, opgeleid en goed geïnformeerd. Meer dan twee op drie 80-plussers zijn volledig zelfredzaam.
Het traditionele aanbod-gestuurde hulpverleningsmodel moet vervangen worden door een moderner model, dat vertrekt vanuit de kracht van senioren binnen hun sociale omgeving.
N-VA Oud-Heverlee zet resoluut in op actief ouder worden door vrijwilligerswerk te ondersteunen en te blijven voorzien in een waaier van ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden. Ouderen kunnen actief betrokken worden bij het beleid en in bepaalde taken: onderwijs, cultuurleven,…
Een nauwe samenwerking met de seniorenraad en een gedegen en goed bereikbare vergaderruimte in elke deelgemeente maakt daar een essentieel onderdeel vanuit.
De gemeente Oud-Heverlee moet een belangrijke rol spelen in het tijdig detecteren en ondersteunen van ouderen die (dreigen te) vereenzamen of sociaal geïsoleerd geraken. We starten een telefooncirkel, waarbij vrijwilligers op regelmatige tijdstippen senioren opbellen voor een praatje. Bij specifieke zorgvragen komt een sociaal assistent aan huis.
Voor De Kouter waarin onze gemeente zich ook financieel sterk heeft geëngageerd, stelt N-VA Oud-Heverlee dat onze eigen inwoners of personen met een sterke binding met onze gemeente voorrang zouden moeten krijgen in de toewijzing van een kamer/appartement en liefst ook een financieel voordeel.
3.7. Sport en ontspanning
Sport is gezond en belangrijk als sociaal bindweefsel. Daarom is het natuurlijk belangrijk dat iedereen kan participeren. Dat kan door zelf mee te sporten, maar ook door je als vrijwilliger te engageren binnen een sportclub. De N-VA wil daarom een aangenaam sportklimaat creëren.
We streven zo naar een breed gedragen en kwalitatief sportbeleid en -aanbod.
Zonder de juiste en goed onderhouden infrastructuur kunnen mensen niet op een kwalitatieve manier aan sport doen.
N-VA is voorstander van de bouw van een sporthal. Daarbij moet in samenwerking met de Sportraad een behoeftenstudie gemaakt worden om na te gaan welke sporten hiervan gebruik zouden kunnen maken – waarbij de voorkeur van N-VA uitgaat naar de kleinschalige sporten die op die manier aan hun trekken moeten komen. Op basis van hun input zal dan voor een infrastructuur gekozen worden die maximaal aan de vooropgestelde doelstellingen beantwoordt. De meest geschikte plaats blijft volgens ons het terrein aan de Waversebaan in Oud-Heverlee (vlakbij de ingang van de parking van OHL). Dit zorgt ervoor dat de horeca-site van de Zoete Waters enerzijds ontlast wordt van de verkeersdrukte die een sporthal met zich meebrengt, maar anderzijds voldoende nabij is om na het sporten te kunnen genieten van een welverdiend drankje of maaltijd.
In een overkoepelend plan voor het Zoet Water dient ook de nodige aandacht besteed te worden aan sportinfrastructuur voor jong en oud, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van openbare fitnesstoestellen, de integratie van multifunctioneel sportveld, een Finse piste, een pleintje voor basket- en volleybal enz.
Het clublokaal van Tennis & Padel Meerdaal is tot op de draad versleten en wensen we te renoveren.
Gelegen in de groene long tussen Brussel en Leuven, moeten we onze troeven uitspelen en meer inzetten op organisatie van gezonde buitenactiviteiten zoals MTB- routes, wandelroutes en activiteiten op de Dijle.
We ondersteunen “start to run” en “bewegen op verwijzing” en breiden het aanbod verder uit.
3.8.Cultuur
Cultuur zorgt voor creativiteit en ondernemingszin, innovatie en groei. Cultuur ondersteunt ons sociale weefsel, net als sport en onderwijs. N-VA Oud-Heverlee werkt aan een kwalitatief gemeentelijk cultuurbeleid. Hoeksteen voor een cultuuraanbod moet de hernieuwde Roosenberg worden. Zie hiervoor ons punt 3.5 hoger.
In samenspraak met de Cultuurraad en de verenigingen zal gewerkt worden aan een ruim en breed gespreid cultuuraanbod en een actieve bezetting van de hernieuwde Roosenberg.
3.9.Veiligheid
Veiligheid thuis
Veiligheid is een basisrecht. Het is dé kerntaak van de overheid om ervoor te zorgen dat élke inwoner zich te allen tijde veilig en beschermd voelt. Alle overlast en criminaliteit – klein én groot – moeten we blijven aanpakken.
Oud-Heverlee blijft zeer populair bij inbrekers. De eerste ANPR-camera’s (camera’s met automatische nummerplaatherkenning) zijn sinds 2018 operationeel. Samen met de buurgemeentes wordt op die manier binnen onze politiezone gewerkt aan een netwerk van ANPR-camera’s om inbrekers te identificeren. Het is de bedoeling dit netwerk verder uit te breiden.
Op dit ogenblik zijn er in onze gemeente meerdere buurtinformatienetwerken (BIN) actief. Deze BIN’s zorgen niet alleen voor een verhoogde waakzaamheid onder de burgers, maar wensen vooral door een grotere interactie tussen de inwoners inbraken te voorkomen. Het is zeer doeltreffend en versterkt bovendien de sociale cohesie in de gemeente. We wensen dan ook het systeem van de BIN blijvend te ondersteunen en verder te stimuleren in alle deelgemeentes.
We willen de wijkagenten terug opwaarderen en met de fiets laten patrouilleren zodat ze maximaal aanwezig en aanspreekbaar zijn en dit niet alleen op de hoofdwegen van onze gemeente maar ook in de woonstraten en -wijken.
Veiligheid onderweg
Een belangrijk aspect van veiligheid is de verkeersveiligheid: goed onderhouden wegen, fiets- en voetpaden met voldoende oversteek- en parkeerplaatsen, hierbij ook rekening houdend met personen met een beperking. Voor N-VA Oud-Heverlee een bijzonder werkpunt voor het volgende college van burgemeester en schepenen!
3.10. Responsabilisering leefloners
Oud-Heverlee heeft gelukkig veel minder leefloners dan het Vlaamse gemiddelde of de regio. In het kader van armoedebestrijding zetten we daarom sterk in op activering en zelfredzaamheid. Een job biedt namelijk de beste garantie tegen armoede en is bovendien een duurzame en structurele uitweg uit armoede. Naast het verwerven van een eigen inkomen, zorgt het hebben van een job ook voor het uitbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk, zelfontplooiing en een vast dagritme. Voor wie nog niet onmiddellijk terecht kan op de reguliere arbeidsmarkt, kan de sociale economie een oplossing bieden.
Hierbij verliezen we eveneens het rechten- en plichtenverhaal niet uit het oog. Tegenover het recht op een leefloon staat voor N-VA namelijk de plicht van de OCMW-cliënt om zich maximaal in te zetten om de geboden begeleiding en hulp tot een positief verhaal om te zetten. Wie dat niet doet, moet hier ook de consequenties van ondervinden.
Vanaf de start van de leefloonuitkering wordt een intensieve begeleiding op maat aangeboden die moet leiden tot een succesvolle doorstroming naar de arbeidsmarkt en sterk verbeterde zelfredzaamheid. Via het Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) engageert de leeflooncliënt zich om het heft in eigen handen te nemen en de eigen situatie te verbeteren door een taalcursus Nederlands, bijscholing en/of jobcoaching. Indien de inburgeraar weigert dit te doen, zal de uitkering van het leefloon gedeeltelijk of volledig geschorst worden.
Het risico op mogelijk misbruik wordt bovendien maximaal uitgesloten. N-VA Oud-Heverlee gelooft dat de middelen moeten gaan naar degenen die het nodig hebben, niet naar degenen die misbruik maken van onze schaarse middelen. Concreet doen we dit door een “lokaal actieplan sociale fraude” in te richten, dat zich toelegt op:
- het objectief toekennen van het leefloon. Duidelijke en strikte richtlijnen moeten ervoor zorgen dat enkel degenen die er effectief recht op hebben een leefloon toegekend krijgen. Via het GPMI blijft elk dossier up-to-date.
- een sterk handhavings- en controlebeleid. Gerichte periodieke opvolging, controle en huisbezoeken moeten voorkomen dat OCMW- cliënten langer gebruik maken van het leefloon dan strikt noodzakelijk.
- domiciliefraude aanpakken. Het OCMW zet sterker in op huisbezoeken om domicilie en misbruik van bijkomende steun te vermijden.
- het vooral inzetten door het OCMW op materiële hulpverlening om verspilling van financiële middelen te voorkomen (vb. maaltijdcheques in plaats van contant geld).
3.11. Dierenwelzijn
N-VA draagt dierenwelzijn hoog in het vaandel. Deze bevoegdheid hoort thuis in het takenpakket van een schepen van de gemeente.
De gemeente Oud-Heverlee ondertekende de beginselverklaring “diervriendelijke gemeente” van de provincie Vlaams-Brabant. Ook in de volgende legislatuur nemen we het thema van dierenwelzijn ter harte en blijven we ons inzetten om Oud-Heverlee nog diervriendelijker te maken door:
- een structurele samenwerking met asiel en politie voor aanpak dierenmishandeling;
- de verdere uitdieping van het zwerfkattenplan, voederpas en schuilhokjes;
- de sterilisatieactie voor zwerf- en huiskatten te behouden, in overleg met de sector van dierenartsen en vrijwilligers;
- het voeren van sensibiliseringscampagnes;
- de uitbreiding en verfraaiing van de hondenloopzones met o.m. het plaatsen van een verlichting voor de korte winteravonden;
- samen met omliggende gemeenten de mogelijkheid te onderzoeken om een asiel/opvangcentrum voor dieren op te richten;
- het creëren van een strooiweide voor de uitstrooiing van de as van overleden dieren.
3.12. Ontwikkelingssamenwerking
We blijven de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (Wereldraad) steunen en vragen om suggesties te doen. Sinds enkele jaren wordt in onze gemeente de wereldmarkt georganiseerd. Dit mooie initiatief wensen we te behouden.
We streven ernaar om, samen met onze lokale handelaars, een fair trade gemeente te blijven.
4. Oud-Heverlee: eigentijdse inrichting van onze leefruimte
4.1. Infrastructuur
N-VA Oud-Heverlee wil investeren in voldoende en efficiënte lokale infrastructuur ten behoeve van haar inwoners, ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepers, cultuur- en sportverenigingen. Daarbij moeten duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand gaan.
4.2. Mobiliteit
Oud-Heverlee is geen eiland op zichzelf. We pleiten dan ook voor zoveel mogelijk samenwerking met de buurgemeenten op vlak van mobiliteit.
Een aantal belangrijke straten moeten nog heraangelegd worden. Daarbij gaat onze bijzondere aandacht naar de duur van wegenwerken. We stellen vast dat deze thans veel te lang aanslepen, met alle overlast die dit meebrengt voor de buurtbewoners, zelfstandigen en ondernemers, die hun zaak maandenlang geblokkeerd zien en het verkeer dat ernstige moeilijkheden ondervindt.
Een goed en efficiënt openbaar vervoer is een must! We dringen aan bij De Lijn op betere busverbindingen in onze gemeente. We ijveren in elke deelgemeente voor een centrale opstap- en overstapplaats voor openbaar vervoer, zodat elke deelgemeente vlot bereikbaar is. Wie kiest voor openbaar vervoer, moet zijn fiets veilig kunnen stallen. We plaatsen in elke deelgemeente daarom voldoende fietsstallingen.
De verdere uitbouw van een regionaal fietsnetwerk wordt op niveau van de regio aangepakt.
We blijven investeren in echt veilige en goed onderhouden fiets- en voetpaden en werken een meerjarenplanning uit met concrete acties en bijhorende budgettering.
Rustige straten die parallel lopen met de grote verbindingswegen kunnen ingericht worden als een alternatieve en veiligere fietsroute.
Schoolomgevingen en schoolfietsroutes moeten verkeersveilig zijn. Onder meer moet aan de scholen een “kiss and ride”-zone worden ingericht zodat het ophalen van kinderen vlot én veilig kan gebeuren.
We zijn voorstander van een fietsverbinding tussen Sint-Joris Weert en Leuven langs de Spoorlijn.
In overleg met de Fietsersbond willen we een aantal van hun verzuchtingen, zoals aangegeven in hun “Memorandum 2024”, realiseren, waaronder:
- het voorzien in elke deelgemeente van fietsstallingen op belangrijke plaatsen zoals bushaltes, bibliotheek, sportcentra,…;
- het aanpakken van de fietsknelpunten in onze gemeente.
We onderzoeken of een centrale schaduwrijke parking aan de ingang van de Witte Bomendreef (beneden aan de manège) een meerwaarde kan betekenen waar ook mountainbikers terecht zouden kunnen en infrastructuur zouden vinden om hun fietsen te reinigen en te herstellen. We scheiden hierdoor het fietstoerisme van het recreatieve toerisme en van de bezoekers van de kapel.
Mobiliteit houdt ook een parkeerbeleid in! Hier loopt het flink mank in de gemeente waar parkeerplaatsen op strategische plaatsen worden gehalveerd. Begrijpe wie kan. N-VA Oud-Heverlee wil een slim en doordacht parkeerbeleid. We zetten in op alle vervoersmiddelen en weren de auto niet zomaar uit de gemeente. Voldoende parkeerplaatsen dienen te worden voorzien bij de toeristische trekpleisters in onze gemeente en aan de scholen.
Onze gemeente moet effectief toegankelijk zijn voor iedereen, in het bijzonder voor minder mobiele mensen. We maken een oplijsting van de knelpunten op dat vlak in onze gemeente en verbinden ons ertoe om op korte termijn deze knelpunten weg te werken; we voorzien als gemeente hiervoor voldoende budget.
4.3. Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid is een zaak van iedereen. In Oud-Heverlee willen we het goede voorbeeld geven. Dit doen we door:
- de sensibilisering via verkeersopvoeding. De lokale politie en de scholen werken samen voor het aanleren van de basisvaardigheden in het verkeer;
- een doordacht, logisch en elastisch snelheidsbeleid voor het verkeer uit te werken; op maat.
- een duurzaam onderhoud van onze wegen.
Zoals reeds aangegeven willen we in onze gemeente een uitgebreid netwerk van meer en veilige voet- en fietspaden. Dit zijn voor ons brede (cfr. de bakfietsen die meer en meer in het straatbeeld verschijnen), van de rijbaan gescheiden fietspaden in één richting !!! De verlichting van onze fietspaden moet doordacht gebeuren zodat fietsers s’morgens en s’avonds veilig de fietspaden kunnen gebruiken. Bij het aanleggen van fietspaden moet nagegaan waar de wandelaars terecht kunnen. Deze mogen niet vergeten worden!
We zetten verder in op de verkeersveiligheid rond scholen en in woonwijken.
De uitgebreide zone 30, die overal opduikt en dag en nacht geldt, en de vele verkeershindernissen en éénrichtingstraten (Beekstraat,…) die in de huidige legislatuur werden ingevoerd dienen opnieuw geëvalueerd te worden op hun doeltreffendheid en ongewenste neveneffecten (gevaarlijk bvb. bij duisternis of slecht weer, milieu-onvriendelijk,…). Wat brengen ze bij aan de verkeersveiligheid? Welke hinder veroorzaken ze voor de weggebruikers en welke bijkomende belasting voor het milieu… Onze visie is simpel: veiligheid voor alles maar enkel slimme, dynamische maatregelen die werken en alleen waar en wanneer ze bijdragen tot de veiligheid.
4.4. Zoet Water Masterplan
Het Zoet Water is de enige historische natuurlijke verbinding tussen Heverleebos en Meerdaalwoud. We willen voor de Maurits Noëstraat een heraanleg om een vlotter verkeer mogelijk te maken en om de verschillende weggebruikers (gemotoriseerde voertuigen, fietsers en wandelaars) te scheiden.
We voorzien als gemeente voldoende budget om het reeds bestaande beheerplan voor de vijvers uit te voeren.
We behouden het recreatiepark met de nodige fietsvoorzieningen, zoals laadpalen voor elektrische fietsen, …
De Roosenberg moet hernieuwd worden om tegemoet te komen aan de noden van onze verenigingen. Hierin dient ruimte te worden voorzien als opslagplaats van materialen van de verschillende verenigingen.
De werking van het Streekhuis Dijleland en de kapel van Steenbergen wensen wij te ondersteunen. Deze site kan, mits voldoende steun, verder uitgebouwd worden tot een volwaardig toeristisch informatiecentrum. Om deze site bereikbaar te maken, onderzoeken we de mogelijkheid om een parking aan te leggen aan de Witte Bomendreef.
4.5. Erfgoed
Ons erfgoed speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de identiteit en de herkenbaarheid van onze gemeente en het draagt bij aan een kwaliteitsvolle woon- en leefomgeving. We streven ernaar ons erfgoed in stand te houden door herbestemming naar nieuwe, hedendaagse activiteiten. We ijveren voor een actief gemeentelijk beleid ter bescherming van belangrijke historische gebouwen.
In overleg met de Geschied- en Heemkundige Kring pakken we prioriteiten aan die deze vooropstelt waaronder:
- het oprichten van een Erfgoedraad of het opnemen van de GHK in de cultuurraad die een Cultuur- en Erfgoedraad wordt;
- het benutten van de kerken van Blanden, Sint-Joris-Weert en delen van het klooster van Vaalbeek voor gebruik door de gemeenschap;
- een vaste locatie voor de GHK waar de geschiedenis van onze gemeente wordt voorgesteld;
- de sanering van ons gemeentelijk archief;
- de promotie van ons Erfgoed door onder meer het opnemen in de toeristische informatiekanalen en bij provinciale initiatieven, door het organiseren van erfgoedwandelingen,….
Kerken en pastorieën
Kerken en pastorieën maken onmiskenbaar deel uit van een landelijke gemeente.
N-VA Oud-Heverlee heeft steeds een uitstekende verstandhouding met de kerkelijke overheden en kerkfabrieken nagestreefd omdat deze instanties en hun patrimonium intrinsiek deel uitmaken van onze gemeentelijke identiteit. De vele prachtige kerken en pastorieën maken integraal deel uit van ons historisch erfgoed, meer nog zij vormen het merendeel van onze historische gebouwen.
Wij staan achter het standpunt om enkele kerkelijke gebouwen een andere bestemming te geven zoals een ontmoetingscentrum voor onder meer lokale verenigingen of concertruimte,...
4.6. Deelgemeenten
N-VA Oud-Heverlee gaat voor een sterk lokaal bestuur. Onze blik is immers op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, wijk en stad. N-VA erkent de deelgemeenten en voorziet de nodige faciliteiten:
- oprichting van een adviesraad voor de deelgemeenten. Elke deelgemeente wordt hierin vertegenwoordigd om hun noden weer te geven en samen naar oplossingen te zoeken.
- deelgemeentetoets: bij elke beleidsmaatregel wordt vooraf afgetoetst of de beleidsmaatregel van toepassing is in de deelgemeenten en/of specifieke communicatie of aanpak vergt.
- buurtbudget: het bestaande reglement voor kleine en grote buurtinitiatieven dient verder uitgewerkt en gepromoot te worden.
Buurt- en burgerinitiatieven. N-VA Oud-Heverlee vindt buurt- en burgerinitiatieven enorm belangrijk omdat ze de hoeksteen van een warme gemeenschap vormen.
Daarom:
- moeten buurtevenementen centraal aangevraagd kunnen worden aan het vrijetijdsloket;
- komt er een centrale plaats voor logistieke en infrastructurele ondersteuning;
- geven we de brochure “eerste hulp bij buurtinitiatieven” uit;
- willen we de burgerinitiatieven telkens onderzoeken en eventueel financieel te ondersteunen met impulssubsidies totdat deze een onderkomen vinden in de bestaande structuren.
4.7. Fusie
Omwille van onze unieke ligging aan Meerdaalwoud en Heverleebos en ons bedreigde landelijk karakter is N-VA Oud-Heverlee geen voorstander van een fusie. Zeker wensen we geen voorstad te worden van Leuven. Inspraak van de burger is hier voor ons van cruciaal belang! Dat neemt niet weg dat we moeten nagaan waar we kunnen samenwerken met onze buurgemeentes, liefst deze met een vergelijkbaar profiel als onze gemeente of een profiel dat er sterk bij aanleunt, om gemeenschappelijke en overkoepelende functies te kunnen uitbouwen en versterken. Denk maar aan samenwerking op vlak van de politiezone, mobiliteit, wegenwerken, cultuur, muziekacademie, fietsroutes enz.